Отидете към основна версия

1 367 4

Тръмп: Без мита за религията

  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • китай-
  • мито-
  • библия

Президентът на САЩ изключи библиите, но не и броениците от митата върху китайския внос 

Снимки: БГНЕС/ЕРА

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп трайно изключи от плановете за налагане на допълни мита библиите, отпечатани в Китай, предаде Ройтерс. Решението вероятно е насочено към поддръжниците на републиканеца сред вярващите християни.

Библиите са сред 25-те категории продукти, които са премахнати от списъка със стоки от Китай, които от 1 септември и 15 декември би трябвало да бъдат обложени с мита от 10 процента. Сред другите продукти, извадени от списъците заради значимостта си, са детски столчета за кола, кранове, използвани в пристанищата и на строителните обекти, контейнери за морски превози и някои видове риба.

Броениците и други лични религиозни предмети, внасяни от Китай, обаче ще бъдат обхванати от 10-процентовите мита на 1 септември, според документацията на службата на постоянния търговски представител на САЩ.

Близо 60 процента от вноса на тези религиозни предмети идват от Китай и миналата година са били на стойност около 11 млн. долара, според анализ на официални данни.

През май библиите и други религиозни текстове, отпечатани в Китай, бяха включени в списъка на стоки за облагане с мита от 25% като част от по-широката категория на книги, брошури и листовки с обща стойност 794 млн. долара. Те са възлизали на $91,7 млн. или 65 на сто от общия американски внос в категорията за 2018 година.

Тръмп заяви по-рано тази седмица, че ще отложи влизането в сила на 10-процентовите мита за стоки като мобилни телефони, лаптопи и други потребителски стоки до 15 декември "просто в случай", че митата засегнат потребителските разходи през сезона на коледните покупки.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини