Last news in Fakti

8 Август, 2019 20:39 2 347 13

Тръмп: Силният долар вреди на износа

  • сащ-
  • долар-
  • доналд тръмп-
  • юан-
  • китай

Туитовете на президента срещу централната банка стават все по-редовни, а тонът им - все по-раздразнен

Тръмп: Силният долар вреди на износа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Щатският долар е твърде силен, което навреди на износа, заяви американският президент Доналд Тръмп, отправяйки поредната си критика към Управлението за федерален резерв (УФР), че държи лихвите по-високи, отколкото той би искал, предаде ДПА.

"Като ваш президент, човек би си помислил, че ще бъда въодушевен от нашия много силен долар. Не съм!", написа Тръмп в любимия си Тwitter

Този негов коментар бе поредният упрек срещу централната банка и бележи завръщането на републиканеца към отколешните му възгледи за световната резервна валута.

Тази седмица САЩ обвиниха Китай, че обезценява юана и определиха Пекин като валутен манипулатор на фона на продължаващата търговска война между двете най-големи икономики в света и признаците, че тя се задълбочава.

Търговската война оказва натиск върху глобалната икономика.

Президентът на УФР Джероум Пауел открито заяви, че планира да завърши четиригодишния си мандат въпреки опасенията, че Тръмп може да се опита да го прекрати по-рано.

Туитовете на президента срещу централната банка стават все по-редовни, а тонът им - все по-раздразнен. Четиримата живи бивши президенти на УФР вече подписаха съвместен призив, настоявайки да се зачита независимостта на централната банка.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сифон Злобюл

    13 15 Отговор
    Мачкай, Доне!
  • 2 Батиста

    22 14 Отговор
    Сороснята нали се хвалеше с високия курс на долара ! Нам колко си Рубли бил и колко Юана ! А перчема що реве бе ? Що иска по евтин долар ?

    Коментиран от #5

  • 3 El chochi

    29 5 Отговор
    САШ са доказани терористи и манипулатори!
  • 4 Иван

    17 4 Отговор
    Тръмп е проститутка на Иэраел.
  • 5 Русороб

    8 11 Отговор

    До коментар #2 от "Батиста":

    Първо се научи да разделиш две Бали сено пък после ела да ти обесня ;)

    Коментиран от #7

  • 6 розово

    16 3 Отговор
    Империите не се побеждават. Те се саморазпадат . В тази финансово задлъжняла империя предстои да видим сблъсък между богатите и по бедните щати защото рано или късно тези трильони трябва да се връщат. За американците няма ценности има пари.
  • 7 Батиста

    8 4 Отговор

    До коментар #5 от "Русороб":

    И какво ще ми обясниш бе неграмотен ? Като толкова ги разбираш пиши директно на перчема в туитър. На него ги обяснявай.

    Коментиран от #8, #10

  • 8 Русороб

    4 4 Отговор

    До коментар #7 от "Батиста":

    Бягай да разделиш сеното на козичките ти, ще имаш работа за сездмица

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 onq s konq

    6 9 Отговор

    До коментар #7 от "Батиста":

    Понеже си бягал редовно от часовете в Даскалото и не са тия ясни некои неща,с БЛАГ ТОН И ДОБРОНАМЕРЕНО ще ти ги обясна:Да вземем за пример Китай какви ги върши.Една Стока,която Китай традиционно внася в САЩ струва примерно 10$.След като Китай си девалвира валутата спрямо долара,тия 10$ като пристигнат в Китай ще се обменят в банката за доста повече Юани,като Горницата кетайският Фирмаджия може да прибере джоба си,може да ги инвестира в по-модерно пр-во,но НЯМА ДА УВЕЛИЧИ ЗАПЛАТИТЕ на работниците си.Китайското Правителство обаче "не пасе трева" и леко ще му вдигне данъците,защото "така е честно" и тия данъци ще ги използва ЗА ВЪОРЪЖАВАНЕ СРЕЩУ АМЕРИКА!Което пък задължава и ТЯ да отдели от Бюджета си пари за "Уравниловка" на силите.Отделно пък една Реципрочна Амер. традиционна стока изнесена за Китай пак на стойност 10$ ще струва доста повече обърнато в Юани,което ще я направи "доста" непродаваема,а това си е удар по Амер. Икономика!Затова и Тръмп негодува от ИЗКУСТВЕНАТА ДЕВАЛВАЦИЯ на Юана и ЩЕ ВЗЕМЕ МЕРКИ.А какви мерки ще вземе?Ами просто е:"На зла круша- зъл прът":)

    Коментиран от #12

  • 11 анова

    5 2 Отговор
    МЕЖДУ ДРУГОТО ТРЪМП Е ЛУД НО НЕ ГЛУПАК ЗНАЕ ЧЕ ИКОНОМИКА ТА МУ Е КУХА И ТРЯБВА РЕФОРМА НО ДА НАПРАВИШ ТОВА ТРЯБВА ОСНОВА ЩЕ ЦИТИРАМ ВЕЛИКИЯ НАПОЛЕОН ВЛАСТ СЕ ВЗЕМА С ЩИКОВЕ НО НЕ СЕ СЯДА НА ТЯХ
  • 12 А това важи ли

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "onq s konq":

    И за турската лира? ;)
  • 13 информиран

    0 0 Отговор
    По мои сметки и анализи, сега САЩ ще вкарат демокрация в Китай, Тайван и Хонг Конг. За около месец ще дестабилизират ситуацията и правителството ще прибегне до терор. Това ще подплаши инвеститорите и в комбинация с митата ще започне бързо спадане на растежа. За 6 месеца би трябвало да се усети. След 6 месеца европейските машиностроителни компании ще свият поръчките и в комбинация с Брекзит, до една година Европа ще е в рецесия. Т.е. след година и половина, ние ще ядем жълъди.