Отидете към основна версия

2 480 21

Пробив! Киев и Москва размениха затворници

  • русия-
  • украйна-
  • киев-
  • олег сенцов

Главният прокурор на Русия не е направил коментар до момента

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украински затворници, между които моряци и кинорежисьорът Олег Сенцов, пътуват със самолет към Украйна, след завършването на процедура по размяна на затворници с Русия, предаде Ройтерс, като се позова на публикация във Фейсбук на украинския генерален прокурор.

Агенцията не е открила за коментар говорителите на генералния прокурор и на президента Володимир Зеленски.

Адвокат Валентин Рибин, който защитава част от задържаните в Украйна руски граждани, подготвяни за размяната, заяви, че те остават в ареста. "Засега не зная дали те изобщо ще бъдат разменени днес", каза той, цитиран от ТАСС.

Вчера Русия прехвърли Олег Сенцов от отдалечен затвор в Арктика в столицата Москва на фона на преговори с Украйна за възможна размяна на затворници, съобщиха руски агенции. Ден по-рано украински съд освободи високопоставения руски журналист Кирил Вишински, обвинен в оказване на подкрепа на проруските сепаратисти в източната част на страната, припомня Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че размяната на затворници ще е победа за Зеленски, който бе избран за президент на Украйна тази година с обещанието да сложи край на конфликта.

Над 13 000 души бяха убити от началото на сраженията в Донбас между подкрепяните от Русия бунтовници и силите на Киев през 2014 г. Боевете продължават спорадично въпреки договореното споразумение за прекратяване на огъня.

Русия държи десетки украинци, пленени в конфликта, както и 24 моряци, които бяха задържани в Керченския проток през ноември миналата година.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: