Last news in Fakti
  Тема: Украйна

29 Август, 2019 20:10 1 680 12

Украйна вече има нов премиер (СНИМКИ)

  • дмитро разумков-
  • олексий хончарук-
  • володимир зеленски-
  • украйна-
  • киев-
  • върховна рада

Парламентът в Киев утвърди Олексий Хончарук за министър-председател и избра за свой председател Дмитро Разумков

Украйна вече има нов премиер (СНИМКИ) - 1

Юристът Олексий Хончарук беше утвърден от Върховната рада за министър-председател на Украйна, а лидерът на партията "Слуга на народа" Дмитро Разумков беше избран за председател на парламента, предаде ТАСС.

Хончарук беше предложен за премиер от президента Володимир Зеленски и получи подкрепата на 290 от общо 450 депутати във Върховната рада.

Новият министър-председател е на 35 години и има малък политически опит. През май той беше назначен за заместник-началник на канцеларията на Зеленски. Преди това е ръководил неправителствена организация, занимаваща се с икономически реформи и е работил като съветник в министерството на екологията. През 2014 г. се е кандидатирал за депутат, но не е бил избран.

Украйна вече има нов премиер (СНИМКИ)

Разумков беше избран с подкрепата на 282 депутати във Върховната рада при необходими 226 гласа.

Новият председател на парламента е на 36 години. През 2007 г. завършва Института за международни отношения на Киевския национален университет "Тарас Шевченко". През 2011 г. завършва Националния университет на държавната данъчна служба на Украйна. От 2006 до 2010 г. е бил член на Партията на регионите, оглавявана от Виктор Янукович. Участвал е в младежкото крило на партията и е работил като помощник на един от нейните депутати. Напуснал е партията след избирането на Янукович за президент на Украйна през февруари 2010 г.

Според медийни информации от 2010 до 2014 г. Разумков е ръководил секретариата на Киевската градска организация на партията на Сергий Тигипко "Силна Украйна".

Украйна вече има нов премиер (СНИМКИ)

През 2014 г. Разумков създава компанията "Украинска политико-консултантска група" заедно с политолозите Васил Мокан и Нели Яковлева. През 2018-2019 г. компанията участва в организирането на президентската кампания на комика Зеленски, избран през април тази година за президент на Украйна. Разумков е бил говорител на предизборния щаб на Зеленски и един от неговите главни политически съветници.

Зеленски внесе днес в парламента законопроект за намаляване на броя на депутатите и затвърждаване на пропорционалната избирателна система, съобщи Върховната рада на своя уебсайт.

"Проектозакон за внасяне на изменения в членове 76 и 77 на Конституцията на Украйна за намаляване на конституционния състав на Върховната рада и затвърждаване на пропорционалната избирателна система", се казва в заглавието на регистрирания законопроект.

По-рано партията на Зеленски "Слуга на народа" предлагаше да бъде намален броят на депутатите от 450 на 300.

През май президентът внесе за обсъждане в парламента законопроект за промени в избирателната система, свързани с пропорционалния принцип за избиране със затворени листи и понижаване на бариерата за влизане в парламента от 5 на 3 процента.

Украйна вече има нов премиер (СНИМКИ)

Зеленски също така предложи да бъде закрепено в конституцията правото му да назначава ръководителите на силовите ведомства.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Премиер е

    5 1 Отговор
    Рени курвето Пирдоп
  • 2 Ремзи аби

    1 5 Отговор
    Искам Местан дае премиер вече

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ерол

    1 5 Отговор
    Ей Гявури да гласуваме за Местан призовавам ви
  • 5 Орхан

    0 6 Отговор

    До коментар #3 от "ГербаФ Сиганин":

    Ти лапал лиси турски кур?

    Коментиран от #6, #10

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Орхан

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бесен Язовец":

    Ей гявур

    Коментиран от #8

  • 8 Borislav Popov

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Орхан":

    Иди на хуй бе, фес смачкан !

    Коментиран от #9

  • 9 Орхан

    1 5 Отговор

    До коментар #8 от "Borislav Popov":

    Но незабравяй главата на Васил Левски ние я закачихме на въжето

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 НОВИНИ ОТ КОЛОНИИТЕ

    1 0 Отговор
    НОВИНА ОТ КОЛОНИЯТА УКРАЙНА!

    НОВИНИ ОТ КОЛОНИЯТА БЪЛГАРИЯ!

    ВЕЧНА СЛАВА НА ПРОДАЖНИЦИТЕ ДЕТО ПРЕЦАКАХА РОДИНАТА НИ!
Новини по държави: