Отидете към основна версия

2 554 28

Сърбия се отдалечава от ЕС

  • словакия-
  • ес-
  • сърбия

Недоволство от решението на страната да подпише споразумение с Евразийския съюз

Снимка: БГНЕС/EPA

Решението на Сърбия да подпише споразумение с Евразийския съюз не приближава страната до ЕС. Това заяви външният министър на Словакия Мирослав Лайчак, цитиран от ТАСС.

Лайчак участва в разговорите на външните министри на ЕС в Хелзинки. По-рано сръбският президент Александър Вучич обяви намерението си да подпише договор с Евразийския съюз.

„Мисля, че това е объркващо. Няма как една страна да се движи в няколко направления. Ако една страна се отнася сериозно към политическата си посока, трябва да взема решения, които да подкрепят това. Не мисля, че това е такова решение“, заяви Лайчак.

Сърбия планира да подпише споразумение през октомври, като може да получи възможност за търговия с всички страни в Евразийския съюз. Руският премиер Дмитрий Медведев вече призова за ускоряване на процедурата по подписването на споразумението.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Свързани новини

  • Сърбия да избира между Евразийския съюз и ЕС

    Европейски представители предупредиха Сърбия, че нейното намерени да влезе в Евразийския икономически съюз ще означава страната да остане без шансове ...
    29.08.2019
    2 989
    44
  • Повечето сърби искат в ЕС

    Повече от половината сръбски граждани подкрепят членството на страната в ЕС, показва проучване на тема "Европейската ориентация на гражданите на ...
    23.08.2019
    2 256
    46
Новини по държави: