Отидете към основна версия

3 949 25

Новотни: 74 години мир доведоха до дисбаланс в икономиката

  • евалд новотни

В миналото войните или високата инфлация ефективно са се грижили за този проблем - натрупването на блага и дългове

Снимка: EPA/БГНЕС, архив

Членът на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Евалд Новотни предупреди, че наличието на три поколения без войни в Западна Европа е създало потенциално опасен дисбаланс в икономиката.

„Съдбата на вече 74-годишния период на мир неминуемо доведе до огромно натрупване на блага от една страна и дълг от друга“, заяви гуверньорът на Австрийската централна банка в интервю за Wiener Zeitung, цитиран от Bloomberg.

„В миналото войните или високата инфлация ефективно са се грижили за този проблем. Въпросът как ще го решим и без двата фактора, остава отворен“, допълни той.

Новотни, който е на 75 години и е роден по време на Втората световна война, се оттегля от поста в края на месеца след над десетилетие в Управителния съвет на ЕЦБ. В рамките на този период банката понижи лихвените проценти до рекордно ниски стойности и изпомпа трилиони евро във финансовата система в опит да стимулира инфлацията и икономическия растеж. Очаква се ЕЦБ да понижи лихвите отново на срещата си следващия месец.

Икономистите продължават да обсъждат въпроса защо толкова много стимули не успяват да стимулират достатъчно инфлацията. Междувременно стратегията на централната банка си навлече обвинения, че на практика ограбва спестяващите – позиция, която спечели особено поддръжници в страни като Австрия и Германия, и обогатява инвеститорите.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: