Отидете към основна версия

11 561 94

Борисов: Не е изгодно да влизаме в Шенген

  • шенген-
  • бойко борисов-
  • германия-
  • александер добриндт-
  • българия

Дори да съм опозиция, няма да приветствам влизане на Шенген, каза премиерът

Снимка: БГНЕС

В момента не знам дали е изгодно за България да влиза в Шенген. Ние ползваме цялата Шенгенска система. Това заяви българският премиер Бойко Борисов, който е в Германия по покана на председателя на Групата на Християнсоциалния съюз Александер Добриндт.

"Всеки ден ние връщаме на Гърция по над 100-150 мигранти. Ако Александер каже: „Влизате в Шенген днес”, утре те ще напълнят България. Към днешна дата дори да съм опозиция, няма да приветствам влизане на Шенген и външна граница”, каза още премиерът, цитиран от Би Ти Ви.

По отношение на темата за Брекзит, премиерът Бойко Борисов изтъкна, че са били направени какви ли не отстъпки, но към днешна дата няма нищо по-различно отпреди три години. „Аз съм участник на съветите и още преди няколко години, когато започна Брекзит, казах, че той няма да излезе добре. Преди седмица говорих и с Борис Джонсън. Огромни интереси има за Европа и Великобритания, голяма икономика, милиони хора работят от двете страни“, очерта ситуацията българският министър-председател, цитиран от пресслужбата на Министерски съвет.

Една от темите на разговор между българския премиер и Александер Добринт беше заводът на Volkswagen и това къде ще бъде изграден той. Страната ни е сред кандидатите, готови да приемат автомобилния гигант. Очаква се от компанията да вземат окончателното си решение в края на септември. „Знаем, че това е решение на частна компания. Това не може да е политическо решение, но политическите рамки и условия могат да бъдат дадени. Има причина днес да сме тук заедно. А именно – за да дадем сигнал, че имаме определени политически симпатии за повече инвестиции в България”, каза Добринт. По думите му Борисов е "един от нашите най-близки приятели в Европа и изпитвам респект към това, което той и неговото правителство направиха през последните години“.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 33 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: