Last news in Fakti

4 Септември, 2019 13:40 18 340 51

Нинова към Борисов: Кой ви разреши да смените външнополитическия курс?

  • корнелия нинова-
  • шенген

Кой колективен орган в държавата, парламент или Министерски съвет реши, че един от малкото приоритети, които сме се обединили всички години наред - влизането ни в Шенген, вече не е приоритет? - попита лидерът на БСП

Нинова към Борисов: Кой ви разреши да смените външнополитическия курс? - 1
Снимка: БГНЕС

Питам премиера Борисов - кой колективен орган в държавата реши, че влизането ни в Шенген не е приоритет. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в остра декларация по повод новия политически сезон.

Нинова обърна внимание на две събития от вчера, които ѝ изглеждат като една съществена промяна във външната политика на България, обвързано с въпроса парламентарна република ли сме или еднолична на премиера.

"Имам въпроси към вас г-н Борисов. Кой колективен орган в държавата, парламент или Министерски съвет реши, че един от малкото приоритети, които сме се обединили всички години наред - влизането ни в Шенген, вече не е приоритет?

Основателна ли е темата, която постави президента тук в институциите да се върнат решенията. Еднолично един човек - вчера смени външнополитичесикя курс на България. Защо? Защото, ако влезем в Шенген, ще дойдат 150 бежанци от Гърция. Това е несериозно. В най-голямата криза на бежанския поток, всички ние искахме да влизаме в Шенген, сега, когато няма такова нещо, изведнъж решихме, че не искаме. Защо? Защото не ни пускат. А не ни пускат, защото направихме много грешки", допълни Нинова и подчерта, че страната ни е създала опасност за европейската сигурност.

Ще внесем конституционна жалба срещу практика - джипа, държавния бюджет в багажника и раздаването на пари за партийни цели", каза в началото на словото си лидерът на БСП Корнелия Нинова пред парламента, цитирана "Фокус".

"По отношение на фискалната политика, Нинова отчете, че е абслолютно сбъркано провеждането ѝ."Парите на българските данъкоплатци не се харчат по определения през държавата ред през бюджета. Харчат се еднолично, за партийни цели", заяви още Нинова.

"Ще видите нашите позиции по Закона за публичните финанси и ще имате конституционна жалба за Конституционния съд за неспазване и за раздаване на парите на българските данъкоплатци с постановление на Министерски съвет извън рамките на парламента", заяви още Нинова.

Допускаме, че това ще се засили като порочна практика с наближаването на местните избори - джипът, държавният бюджет в багажника и раздаването на пари през прозореца на партийни цели и за избори на подходящи кметове. Ще получите институционално позиция как това да се промени", подчерта Нинова.

"Следващият ни акцент е местното самоуправление и местната власт. Тук държавата избягва от своите отговорности като прехвърля на общините без финансиране и за постоянно задължения", допълни Нинова. В тази връзка Нинова заяви, че БСП ще направи своите предложения за това.

Намеква се за икономическа криза, но нашата икономика не е готова за това, подчерта каза лидерът на БСП.

"Започва един интересен, наситен с политически събития парламентарен сезон. От нас събраните в тази зала зависи да го направим пълноценен и резултатен.

Нашият принос на парламентарната група на "БСП за България" за такава резултатност ще дадемосновно по пет въпроса. Не са измислени в партийната ни централа, продиктувани са в реалния живот.

Те са:

- икономика,

- социална политика, включвам в нея образование,

- здравеопазване,

- доходи и неравенства,

- върховенство на закона и справедливост,

- фискална политика и местно самоуправление.

Уважаеми колеги, продължава клишето, че държавата е лош стопанин, че пазарът ще регулира всички отношения, макар че светът и Европа разбраха, че това е грешка", продължи в острото си слово Нинова.

"Нашите предложения конкретно ще бъдат за роля на държава в икономиката така, че включително чрез данъчни стимули да помогнем на малките и средни предприятия, на семейните фирми, на средната класа. Ще внесем обещания от нас Закон за държавните предприятия. Те могат да бъдат управлявани добре. Често говорим за инвестиции", допълни още Нинова. "Все по-малко чуваме да се говори за производство", обърна внимание Нинова. Тя посочи, че вниманието на БСП ще бъде съсредоточено там.

"Много специалисти, световни и европейски започват да намекват, че се задава икономическа криза. Нашата икономика не е подготвена за това. Един от основните стълбове за преодоляване на такава криза, за посрещане на такава криза е потреблението. То може да се стимулира с увеличаване на доходите. Ето защо в нашето внимание, втория акцент е социалната политика, е увеличаването на доходите не само като икономически механизъм, а като много тежък социален проблем", изтъкна Нинова. Според нея трябва да се върне ролята на държавата.

Основателна ли е темата, която постави президента тук в институциите да се върнат решенията. Еднолично един човек - вчера смени външнополитическия курс на България. Защо? Защото, ако влезем в Шенген, ще дойдат 150 бежанци от Гърция. Това е несериозно. В най-голямата криза на бежанския поток, всички ние искахме да влизаме в Шенген, сега, когато няма такова нещо, изведнъж решихме, че не искаме. Защо? Защото не ни пускат. А не ни пускат, защото направихме много грешки", допълни Нинова и подчерта, че страната ни е създала опасност за европейската сигурност.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 27 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванчо

    51 66 Отговор
    Тая па!

    Коментиран от #16

  • 2 Тръмп

    62 86 Отговор
    До кога ще задава тъпи въпроси тази лакома жена,Свинова???:):):)
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хлъц

    48 17 Отговор
    Я не зяй че боко ше те уволни бе !
  • 5 Тръмп

    52 65 Отговор
    ЛойНинова е Троянската Крава на Путин за подарък на ЕС!!!:):):)

    Коментиран от #24

  • 6 нов

    30 24 Отговор
    Имa cъмнeниe, чe тaзи дaмa финaнcирa пaртиятa кaтo в ТOТO тeхeн coфтoeрeн cпeциaлиcт прaви пeчeлив фиш cлeд излизaнe нa рeзултaтитe, a "къcмeтлият" внacя пaритe зa пaртиятa. Нaпрaвихa грeшкa, кoгaтo нaтрупaнaтa cумa бeшe нaд 10 мил. и пуcнaхa 4-мa пeчeлимши, нeщo кoeтo тeoрeтичнo e пoчти нeвъзмoжнo. C прocлeдявaнe нa пaритe cкoрo щe рaзбeрeм зa cхeмaтa. Чecтeн чoвeк излeзe; нямa cпирaнe.
  • 7 баламата

    31 8 Отговор
    То така не е от вчера и в тая кочина няма да свърши утре...
  • 8 На ердоган леля му

    50 55 Отговор
    Е ти пак коя си да даржиш сметка ма пача дръж сметка на синът ти що не ходи в Сибир ми е по САЩ и Швейцария те не са комунисти там
  • 9 Факт

    17 39 Отговор
    Лявата патерица на Борисов!!!
  • 10 Гостилничаря

    36 17 Отговор
    Външно политическият ни курс никога не е бил обусловен от националните интереси! Винаги е зависел от външни сили - преди 89-та от Русия, сега от Америка. Другарката Нинова да не се пали толкова, ако тя беше на мястото на Баце, и нейният курс щеше да се диктува от Доньо.....
  • 11 Behemoth

    33 26 Отговор
    Ми а де и аз си задавам тия въпроси ...докога така докато порастат банани ли ?Гербераските идиоти не щат въпроси ....ама хората питат.... хахахххххх....
  • 12 ПЕНКО

    24 19 Отговор
    ЗНАМ БЪЛГАРИО ЗНАМ ...ДНЕС ТИ СИ "РОБИНЯ" ..."РОБИНЯ" СИ МАЙКО БЪЛГАРИО НА ТАПАНАРКИ И ТАПАНАРИ !!!!!! НО ЩЕ БЪДЕШ ИСТИНСКА "РОБИНЯ" МАЙКО , АКО ТЕ НАБУТАТ В ШЕНГЕН ...И В ЕВРОЗОНАТА -МАЙКО -... ШВАБИ И ФРАНСЕТА ЩЕ ТИ "ДЕРАТ "КОЖАТА И ТВОИТЕ ДЪЩЕРИ И СИНОВЕ МАЙКО- ЩЕ ГИ МАЧКА НА БРЮКСЕЛ ДИКТАТУРАТА !!!!!!!!!!
  • 13 Гаргамел

    30 22 Отговор
    пак да попитан, тая що е без коня?
  • 14 Усмивката

    33 15 Отговор
    О. Българина има да види още много..За жалост всеки диктатор управленчеството му завършва по този начин.Хвъля страната си в хаос,безреди а той завършва като идиот за присмех
  • 15 onq s konq

    30 33 Отговор
    Простата Нинова нето нито разбира нещо,нито пък нещо зависи от нея и хабер си няма,че бат Бойко е решил да не влиза България в Шенген,щото ще вкара Шенген в България...Мдааа!

    Коментиран от #17

  • 16 Решавам проблеми

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "Иванчо":

    Тоя ша.... Що бе охлюв, проблем ли имаш????
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ИМПЕРИАЛИСТ

    18 7 Отговор
    Цитaт oт E-вecтник: “..........В мoмeнтa Рoceнeц e дe фaктo бългaрcкa тeритoрия, oкупирaнa oт руcнaци, oхрaнявaнa oт руcки гaрдoвe oт “Лукoмa” и бългaрcки oт “Ипoн”, кoятo нe ce кoнтрoлирa нитo oт Грaничнa пoлиция, нитo oт кoятo и дa билo влacт. Дaли eврoпeйcкитe държaви щe тoлeрирaт дългo тaзи прoбoйнa в Шeнгeн прeдcтoи дa нaучим. Cъдeйки пo рeaкциитe нa Хoлaндив и Финлaндия нa бългaрcкaтa кaндид aтурa зa Шeнгeн, “eрaтa нa cъмнeниeтo” нe e oтминaлa в иcтoриятa. Cъдeйки пo рeaкциитe нa Хoлaндив и Финлaндия нa бългaрcкaтa кaндидaтурa зa Шeнгeн, “eрaтa нa cъмнeниeтo” нe e oтминaлa в иcтoриятa." ...................................................................................... Другият прoблeм, ocвeн eмигрaнтитe, ca турcкитe изceлници oт Бългaрия кoитo ce урeдихa c двoйнoтo грaждaнcтвo и c хиляди щe нaлaзят мoмeнтaлнo в Eврoпa...,тaкa чe щe пoчaкaмe eднo нaй-мaлкo 30 гoдини зa "Шeнгeн"...

    Коментиран от #37

  • 19 Onq s konq

    25 11 Отговор
    Че то влизането в Шенген, ако е било приоритет, щяхме да сме в шенген отдавна. Единствения приоритет винаги е бил само един, дране дране и пак дране
  • 20 Onq s konq

    21 6 Отговор
    Забравих другия важен приоритет. Да приемем еврото, че да оперем мръсните левове, струпани под дюшека. Да ама не. Европееца не е прозд.
  • 21 Тодоров

    23 15 Отговор
    За тия думи на Борисов - евала. Шенген изобщо не ни е нужен. И това не е единен външнополитически курс, а наложена приумица на голяма част от работещите професията "народен депутат" и "евроатлантик". А другарката Нинова дали пита преди време НАРОДА дали искаме в НАТО или ЕС. Долна политическа и парламентарна паплач.

    Коментиран от #23

  • 22 гост

    9 22 Отговор
    Като цяло е отвратителна, но за това поне е права.
  • 23 Уии

    26 37 Отговор

    До коментар #21 от "Тодоров":

    До Нинова.:Коя си ти овча глави та да искаш обяснение от ПРЕМИЕРА на РБългария за действията му ,запомни глупава жено това е ПРЕМИЕРА неговите действия и решения са важни а ти коя си ?Просто една от Крушовица .

    Коментиран от #25

  • 24 Обикновен човек

    12 14 Отговор

    До коментар #5 от "Тръмп":

    Прости му Господи този си няма представа колко е прост!!!
  • 25 Обикновен човек

    15 13 Отговор

    До коментар #23 от "Уии":

    А ти кой си да не си говорител на премиера или си на генерал Говньо малкият син???
  • 26 Furi

    23 16 Отговор
    Преди време критикувах г-жа Нинова, че само плюе по герб без да предлага нищо. Сега вече ми харесва, това е вече опозиция, когато нещо не е добре да се излиза с конкретни предложения какво трябва да се промени. И силно се надявам г-жа Нинова да реализира съществено унеличение на доходите, а не като бат Бойко да ни обяснява колкоппари имало в резерв , колко имало в излишак ама заплатите само с 10% ще увеличава. Плачевно е вече това поведение. Аз съм млад човек и искам да живея в моята държава но с настоящата държавна политика относно заплатите все по вече се чувствам притиснат да напусна България.

    Коментиран от #29, #41

  • 27 Срам и позор

    15 4 Отговор
    Братко Б като съм те виждал с каква неприязнен говореше за една държава която постоянно била против нас за Шенген. Сега обаче врагът е пред теб само погледни в огледалото и го заплюй.
  • 28 Апостолов

    17 14 Отговор
    Корнелия Нинова е най-малкият примат от БСП.Само тъп глухар би си дал гласа за това добиче!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Ронин

    13 11 Отговор
    Току що нахраних Импексова с топла помия
  • 31 Conti

    12 11 Отговор
    Нинова вие от канала
  • 32 акуд

    15 12 Отговор
    курни някаква кремълска синтетика май си взела.
  • 33 ¥> нерегистриран

    7 7 Отговор
    Ако сравняваме не политици или от политика не разбираме, но Нинова е била много по-красива на 21 от др. Караянина и е много по-по-най. Кой каквото си иска да си говори. Умните я харесват. Дар слово. Много на събрана мъка има по народа ни. Отвън чакат Бойко, а и бг някои от Германия нещо -... Страдат също. Не е само групичка там да ви е окей. Живи хора. Аз за себе си и отвън не вярвам, а и казват. Мислите ли, че нещо щ е се промени в България..
    Той си има внуци, има милиарди, къщи в Испания и САЩ жена с. Мъжа на приятелката му. Лични истории. Не ви искаме парите, но вие герб бкп бояджии те много злини, крадете за последно номенклатурата ви бкп герб. Излагат се. Сакън бай мюмюн да не иде на търга. Приятно крадене. То друго в главите ви освен пари, парцали, любовни игрички, а за останалите зрелища. Нинова по ум ви превъзхожда. Не съм фен на партията й но бб цц цвк илито и сие й сте бкп герб. Не е лъжа млади хора. Лошо нема, лошо има, че се изкарахте жертви на режима на ТЖ, а не сте, биографията е доказана, но нейсе. На анти лично вие ги прокудихте, а оставите децата на бкп, каквато е жената с бяло и черна тУпирана коса. Бб цц цк лилито все възродители и без парични преди
  • 34 Разярен граждани на България

    3 6 Отговор
    Изборите отпадат и всички от парламента извърчат. Тотално изложиха се вече 25 години едно нищо беше обещанието на държавата долу държавата долу 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👮🔫🚓💣👮💉👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹долу държавата 👎👎
  • 35 Св. Пенка

    9 0 Отговор
    Това е не е на добре братя българи няма да свърши на добре а на зле народа състава ще порутят парламента хорицата се че им писна 25 години управление и диктатура и мафия и престъпност и колят на шите деца а техните във Кембридж провесионално училище бъдещето са си осигурили за техните деца а нашите да мрат като песове
  • 36 Гост

    8 7 Отговор
    От как съществува това недуразомение в политиката(БРСП, БКП,БСП ) когато не е на власт никога в нищо не е подкрепяло управляващите, напротив винаги когато не е на власт тази партия е саботирала управляващите и е против държавата независимо дали е преди 9 .09. 1944 г или след 10. 11.1989г.
  • 37 Усмивката

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    И при това на 3 км. От военноморска база,,Атия".После що не ни щът.Замъкът на брега ,срещу Атия е на Доган с участие доколкото знам на кмета на Бургас, Димитърчо Николов.Разпределителят на ,,порциите" толкова е разпределил.Бойко естествено не подозира за Пунта Маратта от Бургас.Не ме .....ходил на гости.Откъде да знае......смех
  • 38 Бат Бойко

    7 4 Отговор
    Евала за огромното чувство за хумор,на мъжа който спи с тая.

    Коментиран от #40

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 съпругът

    5 2 Отговор

    До коментар #38 от "Бат Бойко":

    Като зло куче е Поне пази къщата
  • 41 абе

    8 2 Отговор

    До коментар #26 от "Furi":

    щом си млад човек .и ако си малко по умен и не те мързи ще си устроил и добьр живот в бьлгария, но вие сега тьрсите леката ,меката и доходната,така не става млади човече.
  • 42 дъртак от комунизма

    5 1 Отговор
    Сега да съм млад Възможности много

    Коментиран от #43

  • 43 Уморен кон

    3 4 Отговор

    До коментар #42 от "дъртак от комунизма":

    Така е наборе,но ако комунистите не бяха се осрали и паднали от власт преди 30 години,надали щеше да имаме възможности.То Русия хем е СССР,хем не-според случая и БСП ,хем е БКП хем не- пак така!
  • 44 Анти

    2 5 Отговор
    Този път Бойко е прав ! А Корни както винаги е антибългарски политик !
  • 45 Furi

    2 1 Отговор
    Ще се устроя както останалите ми приятели с които бяхме заедно на училище. Просто заминавам за чужбина. Всичките са там, ама като казвам всички да се разбира наистина всички. Просто не им се работи за подаяния с които да преживяват месеца. Бизнеса реве за кадри звънкаш на обява и заплатата 600 лв., аз не живея в софия. Ами няма да има кадри .
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 лаборант

    1 3 Отговор
    Тази е голяма патка. От 10 г. прави реклама на тлъстия сикаджия. И комплименти. За 15 г., откакто мутрата е в политиката, единствено Нинова го е наричала мъж - "ела навън да се разберем като мъже".
  • 48 чичо

    1 4 Отговор
    Г-жо Нинова,ако не знаеш,а ти явно не знаеш,да ти кажа,че ние,а пък и вие, както и всички които сме гласували,сме избрали, както Вас така и парламент, така и ПРАВИТЕЛСТВО което да ни управлява,а не Хасан,Драган,Пена или Корнелия.Г-жо Нинова не ви познавам лично,но през целия си 68годишен живот не съм срещал по-прозрачен човек и политик от Вас.

    Коментиран от #50

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Прост..амаПРОСТ...

    2 0 Отговор

    До коментар #48 от "чичо":

    Прост си чичо!!Ама много ПРОСТза да гласуваш за тази крадлива сврака!!

    Коментиран от #51

  • 51 чичо

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "Прост..амаПРОСТ...":

    За кого съм гласувал бе геврек?Нищо не си разбрал от написаното.И за другите не съди по себе си.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове