Отидете към основна версия

6 995 12

Охридското езеро разкрива тайни на 1 млн. години

  • охридското езеро-
  • тайни-
  • климат

Разкриха развитието на климата в миналото

Снимка: Shutterstock

Охридското езеро между Албания и Северна Македония е едно от най-старите езера в Европа, което дава възможности за много открития, съобщи B92.

Обикновено такива езера се пълнят с утайки за няколкостотин хиляди години. Охридското езеро е много по-старо, но това не се е случило с него.

Чрез него екип от учени са установили какъв е бил климатът в Средиземноморието през последните над 1 млн. години. Оказало се е, че по време на топлите междуледникови периоди, валежите през зимата в региона са били в съответствие с появата на летните мусони край Африка.

Това значи, че е открита връзка между тропическите климатични системи и валежите в средните ширини, които се намират на хиляди километри разстояние.

Всеки път, когато постъпващата слънчева радиация се усилва в Северното полукълбо, се е получавала миграция на север на тропична климатична система. Така зимните валежи са се увеличавали над Охридското езеро.

Учените са успели да възстановят климатичната история на езерото през последните повече от 1 млн. години. Те са установили, че районът се характеризира с влажни зими и сухо лято и това е свързано с взаимодействието му с тропическия африкански климат, особено по отношение на затопляне на морската повърхност.

Тези открития може да са ключови в бъдещото прогнозиране на климата в Средиземноморието.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: