Отидете към основна версия

4 322 20

Меркел и Ердоган - спешно по телефона - Септември 2019

  • германия-
  • турция-
  • сирия-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • реджеп ердоган-
  • ангела меркел

Двамата лидери са обсъдили споразумението между Турция и ЕС за миграцията след предупреждението за нова бежанска вълна

Снимки: БГНЕС/ЕРА

Турският президент Реджеп Ердоган и германската канцлерка Ангела Меркел са обсъдили по телефона споразумението между ЕС и Турция за ограничаване на миграцията към Европа, дни след като Ердоган заплаши да го наруши, предаде ДПА.

Говорител на германското правителство каза, че двамата са обсъдили "миграцията в Егейско море и сътрудничеството при управлението на мигрантски вълни по силата на споразумението между ЕС и Турция".

Двамата са разисквали също събитията в Сирия и Либия, гласи кратка декларация на турското президентство.

Ердоган неотдавна заплаши, че ще отвори границите на Турция с Европа за сирийски бежанци, ако Анкара не получи достатъчна чуждестранна помощ и подкрепа за установяване на зона за сигурност в Сирия. "Ще трябва да отворим вратите", каза миналата седмица Ердоган пред членове на неговата ислямистко-консервативна Партия на справедливостта и развитието.

ДПА цитира Ердоган, че "Турция не получава необходимата подкрепа от света и особено от Европа" за поделяне на бремето на сирийските бежанци.

Турция е страната с най-голямо бежанско население в света - тя е дала убежище на 4 милиона души, от които над 3,6 милиона от Сирия.

По силата на споразумението с ЕС от 2016 г., сключено в пика на миграционната криза в Европа, ЕС обеща 6 милиарда долара на Турция, за да приюти сирийски бежанци, а Анкара се съгласи да не допуска бежанци към Европа.

"До днес Европейският съюз е изплатил 5,6 милиарда евро от обещаните 6 милиарда", заяви говорителката на ЕС по въпросите на миграцията Наташа Берто в отговор на изявленията на Ердоган.

Растящото насилие в сирийската провинция Идлиб, която е предимно под контрола на опозицията и в която Москва и Анкара създадоха демилитаризирана зона, породи опасения за нов голям приток на бежанци в Турция. Анкара освен това работи с Вашингтон за установяване на зона за сигурност по границата ѝ със Сирия, за извеждане оттам на подкрепяните от САЩ сирийски кюрдски сили и за предотвратяване на бежански поток към Турция.

Но Ердоган предупреди в уикенда, че Анкара ще действа както намери за добре, ако буферната зона не бъде създадена до края на месеца.

В понеделник Ердоган ще председателства тристранна среща на върха Турция - Русия - Иран година след постигането на споразумението за Идлиб на 17 септември 2018 г.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: