Отидете към основна версия

1 302 0

Китай изстрелва пилотиран космически кораб през юни

  • китай-
  • космос
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Извеждането в космоса на пилотирания китайски космически кораб "Шънчжоу IX" ще стане в средата на юни 2012 г., съобщава Синхуа, без да посочва точната дата.

"Шънчжоу IX" (Божественият кораб) и неговата ракета носител "Великият поход 2Ф" вече са на стартовата площадка на базата Цзюцюан, в северозападен Китай, уточнява Синхуа, като се позовава на представител на китайската космическа програма.

През октомври 2011 г. с мисията "Шънчжоу VIII" китайците успяха да извършат за пръв път скачване на два необитаеми кораба в орбита около земята.

Предишният китайски космически полет с кораба "Шънчжоу VII" с космонавт на борда бе през септември 2008 г.

Целта на изпълняваната от Китай космическа програма е за едно десетилетие страната да има орбитална станция, където космонавти ще могат да живеят и работят в продължение на няколко месеца, както в старата руска станция "Мир" и сега в Международната космическа станция.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Хонконг запазвал статута си

    Подкрепата на Китай за особения статут на Хонконг, изразен с фразата "една страна, две системи", е непоколебима, заяви китайският президе ...
    01.07.2012
    1 744
    1
  • Нов шпионски скандал между Китай и САЩ

    Китайската държавна сигурност арестува свой агент по подозрение, че шпионира в полза на САЩ, съобщи Ройтерс, позовавайки се на стои източници. Арес ...
    01.06.2012
    1 957
    1