Last news in Fakti

1 Юни, 2012 18:33 1 955 1

Нов шпионски скандал между Китай и САЩ

  • китай-
  • сащ-
  • шпиони

Китайската държавна сигурност арестува свой агент по подозрение, че шпионира в полза на САЩ, съобщи Ройтерс, позовавайки се на стои източници. Арестът станал преди няколко месеца, като и Вашингтон, и Пекин пазят случая в тайна, вероятно за да не развалят двустранните отношения, които се опитват да подобрят.

Задържаният е приближен до заместник-министър по сигурността в Китай. Той е обвинен, че в продължение на няколко години е докладвал на САЩ за тайните китайски мисии зад граница. Това твърдят три различни източника, запознати със случая на двойния агент. Той бил вербуван от ЦРУ и осигурявал политически, икономически и стратегически данни срещу „стотици хиляди долари“.

Не е ясно какъв достъп на информация е имал шпионинът в Министерството по държавната сигурност, което тъне в тайнствена завеса и дори няма сайт в интернет. Покровителят му също е бил разпитван.

Случаят може да се окаже най-големият провал на Пекин в опазването на държавните си тайни за последните 20 години. Предишният такъв скандал бе през 1985 година, когато американски пенсиониран разузнавач бе разкрит като китайски шпионин. Осветленият агент по-късно се самоуби.

Арестът е съвпаднал по време с най-актуалния политически скандал в комунистическата държава, когато интернет – форумите гъмжаха от слухове за държавен преврат. Предположенията, че на върха на държавно-партийната пирамида стават боричкания, се появиха след отстраняването от Политбюро на Бо Силай - лидер на комунистическата партия в автономния град Чунцин, който именно под негово ръководство се превърна в икономически център.

Бо се прослави като ракета - носител на впечатляващата трансформация на Чунцин. Той поведе енергична кампания срещу корупцията в мегапобиса и имаше амбицията да възроди в града т. нар. "революционен идеал" - повече от 30 години след смъртта на Мао. Жена му пък се разследва за убийството на британски бизнесмен за пари.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 kalin

    0 0 Отговор
    позовавайки се на стои източници.


    До кога :)