Отидете към основна версия

3 231 50

Да гледаме „в по-широка перспектива” на бомбардировките в Югославия

  • сърбия-
  • сащ-
  • югославия-
  • бомбардировки

За това призова посланика на САЩ в Сърбия Кайл Скот

Сърбите помнят не само бомбардировките на НАТО в бивша Югославия, но и отличните отношения между Белград и Вашингтон по отношение отстраняването на президента Слободан Милошевич. „Не може да върнем времето назад, но сърбите могат да гледат на събитията от този период „в по-широка перспектива”. Това каза в прощалното си интервю за сръбския вестник „Курир” американският дипломат Кайл Скот, който напуска поста посланик на западната ни съседка. Той съжалява, че диалогът между Сърбия и Косово е „замразен”, а Прищина е въвела 100% мито върху сръбските стоки. САЩ обаче не могат да повлияят на Косово, тъй като тя е „независима и суверенна държава”.

Вашингтон приветства стремежа на Сърбия да влезе в Европейския съюз. Скот е убеден, че за развитието на икономиката на страната ще допринесат и 4 млрд. USD американски инвестиции, които ще разкрият 20 000 нови работни места.

Операцията на НАТО срещу Югославия продължи 78 дни. За това време Алиансът нанесе 10 000 удара. В резултат на бомбардировките, както и химическите атаки с обеднен уран, умряха хиляди сърби.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: