Отидете към основна версия

2 147 10

Тръмп готви невиждани санкции срещу Иран

  • иран-
  • банка-
  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • санкции

САЩ са готови и за военен удар

Снимка: БГНЕС/ EPA

Американският президент Доналд Тръмп каза, че е наредил Националната банка на Иран да бъде подложена на санкции. Той не коментира по-подробно новите санкции спрямо Техеран и иранската централна банка, като само заяви, че те ще са "най-големите санкции, налагани някога на дадена държава".

Решението идва след въздушните атаки с дронове и крилати ракети атаките срещу големи петролните съоръжения на компанията "Сауди Арамко". САЩ обвиниха Иран за атаките, като заявиха, че Техеран трябва да носи отговорност за тях и за "продължаващото си агресивно, безразсъдно и заплашително поведение", предаде БНР.

Иран отрече каквото и да било участие в нападението, което разтърси световните петролни пазари и засили напрежението между Вашингтон и Техеран. Попитан за възможността за военна реакция по отношение на Иран, Тръмп каза, че САЩ винаги са готови и военен удар е винаги една от възможностите.

Тръмп заяви, че иска мирно решение на конфликта след атаките срещу Саудитска Арабия през миналия уикенд. Неговият държавен секретар Майк Помпео пък определи атаките като "акт на война". От Техеран отричат вина.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Свързани новини