Отидете към основна версия

2 580 3

И Хърватия да забрави за Шенген

  • хърватия-
  • шенген

Загреб поне още две години няма да бъде част от шенгенското пространство

Хърватия поне още две години няма да бъде част от шенгенското пространство, макар че Европейската комисия, най-вероятно идния месец, ще потвърди, че е изпълнила техническите критерии за Шенген, пише "Ютарни лист", позовавайки се на неназовани дипломатически източници.

За това има много причини, но една от тях е, че, освен Словения, на влизането на Хърватия в Шенген се противят Холандия, Германия и Франция, посочва хърватският вестник.

Макар до неотдавна хърватските официални лица да говореха за много бързо влизане на Хърватия в Шенген, сега те са по-неопределени в предвижданията си, отбелязва "Ютарни лист".

Вчера в Брюксел хърватският премиер Андрей Пленкович потвърди, че за Хърватия е политически важно да получи позитивна оценка от Европейската комисия за готовността на страната да влезе в Шенген, която се очаква скоро, но сега е невъзможно да се предвиди кога Хърватия ще влезе в това пространство, пише изданието.

За влизането на една членка на ЕС в шенгенската зона решават страните-членки на Шенген на заседание на Европейския съвет с консенсус и тогава вече не са важни експертните, а политическите критерии, отбелязва "Ютарни лист".

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини

  • Хърватия със зелена светлина за Шенген

    Хърватия получава зелена светлина от ЕК за присъединяване към безвизовото пространство, съобщи Блумбърг. Очаква се решението да бъде публично опове ...
    22.10.2019
    1 787
    7
  • Сърбия създава Балкански Шенген

    Президентът на Сърбия Александър Вучич води преговори за балканско пространство за свободна търговия, съобщи B92. В момента Вучич се намира на Общо ...
    25.09.2019
    4 300
    27
  • Борисов за Шенген: Не съм се отказал

    "Аз не съм казал, че се отказвам от Шенген. На моите колеги от десните партии в Германия им казах, че вече ми омръзва. Всеки като дойде и казва ...
    12.09.2019
    2 476
    37
Новини по държави: