Отидете към основна версия

2 795 13

Ислямисти обявиха война на Запада

  • сомалия-
  • могадишу-
  • ал кайда-
  • ислямска държава

Бунтовници от групировката "Аш Шабаб" поеха отговорност за днешните нападения в Сомалия

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Две нападения с коли бомби бяха извършени в Сомалия срещу база на американски войници на около 10 километра северозападно от Могадишу и срещу военен конвой на Европейския съюз в столицата, съобщиха източници от силите за сигурност, цитирани от Франс прес.

Две силни експлозии се чуха в базата Баледол, където са настанени американски военни съветници, инструктори на командоси от националната сомалийска армия, и на писта за излитане на военни дронове, последвани от престрелка, посочи още свидетел на атаката. Ислямистите от групировката "Аш Шабаб", свързана с "Ал Кайда", поеха отговорност.

В Могадишу кола, заредена с експлозиви, се вряза в конвой, превозващ италиански военни съветници от тренировъчната мисия на ЕС в Сомалия, натоварена с подготовката на сомалийската армия.

Мисията на ЕС потвърди в комюнике, че един от конвоите ѝ, на връщане от вила Гашандига, където се помещават министерството на отбраната и генералният щаб на сомалийската армия, е бил атакуван в Могадишу.

"Нито един войник на EUTM-S не е пострадал при експлозията", посочи мисията, като уточни, че два автомобила са били повредени.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 8 гласа.

Свързани новини