Отидете към основна версия

28 368 94

Европа бясна на решението на Volkswagen

  • volkswagen-
  • завод-
  • ес

Недоволство около новия завод в Турция

Снимка: БГНЕС/EPA

Решението на концерна Volkswagen да отвори новия си завод в Турция е предизвикало негативна реакция в Европейския парламент. Това обяви представителят на германската Зелена партия Рейнхард Бютикофер, цитиран от Express News.

Той припомни, че турското правителство е обвинявано в ограничаване на свободата на словото, свободата на медиите и демокрацията. През вчерашния ден стана ясно, че германският гигант вече е открил дъщерна фирма в Турция, чрез която да построи новия завод.

„С оглед на ситуацията с върховенството на закона, свободата на медиите и демокрацията в Турция, решението на Volkswagen е противоречиво. Явно това решение е взето, заради държавната субсидия от 400 млн. евро и държавната поръчка от 40 000 автомобила. Вероятно Европейската комисия ще трябва да има роля в решението. Тук говорим и за интереса на друга страна – членка“, заяви Бютикофер.

Според него Турция се е ангажирала да спазва правилата на ЕС, но до сега не го е правила. България беше другият основен фаворит за новия завод.

От компанията обаче обявиха, че служителите в страната не са достатъчно квалифицирани и че България се съобразява с регламентите за финансиране на ЕС, докато в Турция това може да се предоговаря.

Смята се, че компанията се е възползвала от облекченията, които Турция ѝ е дала, за разлика от България, която се съобразява с ЕС, и това може да се разгледа от европейското право.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 48 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: