Отидете към основна версия

5 153 33

Франция с призив за Турция

  • франция-
  • сирия-
  • турция

Страната иска да се избегне акция в Сирия

Снимка: БГНЕС/EPA

Франция призова Турция да се откаже от плана си за военна акция в Сирия, съобщи France 24.

Изявлението дойде от френското външно министерство. Според него турска военна акция може да затрудни плановете за борба с тероризма в региона на международната коалиция.

„Франция изразява силно безпокойство от изявленията за възможна турска акция на сирийска територия. Това ще противоречи на интересите на международната коалиция“, се казва в изявлението.

Турският президент Реджеп Ердоган обяви, че страната му е готова за военна акция в граничните райони. От ЕС разкритикуваха подобни намерения.

Според европейска дипломация такова решение ще усложни перспективите за мирна алтернатива. По-рано днес американският президент Доналд Тръмп обяви, че американските военни няма да са част от подобни действия.

Те обаче планират изтегляне от региона. Европейски лидери може също да проведат разговори по въпроса.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.

Свързани новини

  • ООН: Не знаем какво ще се случи в Сирия

    Организацията на обединените нации се готви за възможно най-лошия сценарий, след като Турция пое контрола над операциите в Северна Сирия, заяви в поне ...
    07.10.2019
    2 260
    8
  • Ердоган: Ще нахлуем в Сирия внезапно

    Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че изтеглянето на американските войски от Североизточна Сирия е започнало, а Турция е решена да изпълни ...
    07.10.2019
    4 222
    28
Новини по държави: