Отидете към основна версия

13 075 74

Турция се подчини на САЩ! Спря операцията в Сирия

  • сирия-
  • операция-
  • турция-
  • сащ-
  • подчини-
  • реджеп ердоган-
  • майк пенс-
  • кюрди

Анкара настоява, че не става въпрос за край на операцията

Снимка: БГНЕС/ EPA

Турската армия прекрати за 120 часа военната операция в Сирия, започната на 9 октомври по заповед на Реджеп Ердоган. Прекратяването бе обявено след срещата на Ердоган с американския вицепрезидент Майк Пенс и държавния секретар Помпео.

От Анкара обаче настояват, че договореното снощи прекратяване на операцията не означава изтегляне на турските сили от Северна Сирия. Това заяви външният министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от ТАСС. По думите му делегациите на Анкара и Вашингтон са се договорили, че кюрдските сили ще предадат тежкото си въоръжение, а техните укрепления ще бъдат унищожени.

Турция ще прекрати военната операция за 120 часа, за да може кюрдските сили да се изтеглят от зона с дълбочина около 32 километра и Съединените щати вече помагат в тази насока, каза Майк Пенс. Когато изтеглянето е приключено, ще се постигне трайно примирие, заяви американският вицепрезидент на пресконференция в Анкара.

Турция обаче за момента не дава признаци, че става въпрос за трайно прекратяване на операцията. Само след няколко дни, на 22 октомври, турският президент Ердоган ще лети за Сочи, където ще се срещне с руския си колега Владимир Путин. Двамата ще обсъдят Сирия и подкрепата на силите на Башар Асад към кюрдите.

Американският президент Доналд Тръмп приветства новината за прекратяване на огъня в Северна Сирия, като заяви, че това е велик ден за САЩ, за Турция и за кюрдите. Тръмп поясни, че нови санкции на Вашингтон няма да са необходими. Според съвместната турско-американска декларация след преговорите на високо равнище в Анкара, които договориха временно спиране на операцията срещу кюрдските милиции, зоната за сигурност в Северна Сирия ще бъде контролирана от турските въоръжени сили.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 24 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: