Отидете към основна версия

21 501 181

Турция да бъде изключена от НАТО

  • нато-
  • сирия-
  • турция-
  • франция-
  • депутати-
  • членство

Призив от Париж

Снимка: Shutterstock

Франция и ЕС трябва да наложат санкции на Анкара за военната ѝ операция в Сирия, а членството на Турция в НАТО да бъде прекратено, искат френски депутати, предава TACC.

Такъв призив към френските власти беше отправен в съвместно изявление от група от 60 депутати от парламента в Париж, в която бяха включени представители на осем политически фракции. "Ние сме силно възмутени от военната офанзива на Турция в сирийски Кюрдистан, както и от бездействието на западните демокрации пред тази интервенция, която грубо нарушава международното право и дестабилизира целия регион, който вече е страдал много в миналото. Призоваваме Франция и Европейския съюз незабавно да предприемат действия и да вземат всички необходими мерки“, се казва в изявлението.

Сред тези мерки депутатите посочват на Франция и ЕС необходимостта "да започне процес за спиране на членството на Турция в НАТО, тъй като действията ѝ застрашават цялостната сигурност". Също така, френските народни представители изискват "да се приемат икономически санкции срещу Турция, подобни на тези, които бяха приети срещу Русия". В допълнение, депутатите настояват Париж и Брюксел да искат „прекратяване на всички преговори за присъединяването на Турция към ЕС, което сега изглежда малко вероятно“, както и „прекратяване на каквато и да е финансова помощ“ за страната.

ЕС и Франция, казват депутатите, са задължени да положат всички необходими усилия, за да гарантират „възможно най-бързото прекратяване на провежданата от Турция от агресивна война“. "Необходимо е да защитим нашите кюрдски съюзници, които вече са платили висока цена, воювайки заедно с нас", подчертават представителите на различни френски политически партии, предаде агенция "Фокус".

"Имаме морално задължение към кюрдските бойци, тези смели жени и мъже, хиляди от които загинаха, за да ни защитят. И които турският президент се осмели да нарече безсрамно терористи, докато самият той покровителства всички видове ислямски групи, както и сирийските джихадисти", се казва още в изявлението.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 54 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: