Отидете към основна версия

5 163 21

Камионът-ковчег не е бил в България от 2017 г.

  • камион-
  • есекс-
  • българия-
  • регистрация-
  • великобритания-
  • жертви-
  • ковчег

Камионът е регистриран в България на 19 юни 2017 година

Снимка: БГНЕС/ EPA

Камионът, открит в Есекс с 39 тела, е с българска регистрация. Превозното средство се води на името на фирма, собственост на ирландска гражданка. От 2017 година насам камионът не е бил на територията на България.

Камионът е регистриран в България на 19 юни 2017 г. На следващия ден превозното средство е напуснало страната и оттогава не се е връщало у нас, разкри пред БНР източник в службите. Дружеството собственик има регистрирани още два камиона.

Камионът с марка Scania е регистриран във Варна на името на фирма на ирландска гражданка. Шофьорът на камиона е гражданин на Северна Ирландия, задържан е и дава показания по случая, потвърдиха преди това от Министерство на външните работи.

В изявление МВнР посочи, че категорично осъжда трафика на хора като сериозно нарушение на правата на човека и тежко престъпление против личността, личната свобода и достойнство. Той за съжаление се нарежда сред най-доходоносните форми на организираната престъпност. Борбата с трафика на хора е приоритет за българското правителство. Министерството на външните работи в рамките на своите компетенции оказва максимално съдействие на британските власти във връзка с изясняването на шокиращия и трагичен случай в град Грейс, графство Есекс, при който в камион бяха открити мъртви 39 души.

Придаваме голямо значение на борбата срещу трафика на хора, която следва да се осъществява чрез засилено международно сътрудничество и обмен на информация, включително със страните на произход и в страните - крайни дестинации, както и чрез предприемане на действия срещу националните и транснационални престъпни мрежи. Трансграничният характер на престъплението изисква фокусирано сътрудничество с международните организации на глобално и регионално равнище и е задължително условие за осигуряване на координирани усилия и общо зачитане на правата на човека и достойнството на най-уязвимите, посочиха още от Външно.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: