Отидете към основна версия

2 554 15

Киев: Спокойно, ще изкараме зимата без руски газ!

  • газпром-
  • газ-
  • украйна-
  • русия-
  • укртрансгаз-
  • олексий хончарук

Не всички експерти обаче са съгласни с това твърдение

Снимка: Shutterstock

Украйна ще изкара без проблеми отоплителния сезон 2019-2020 година, дори ако транзитът на руски газ бъде спрян изцяло. Това съобщи на пресконференция първият заместник-председател на "Нафтогаз - Украйна" Серхий Перелома, цитиран от ТАСС.

"Независимо от метереологичните условия, независимо от сценарият, който може да се развие с транзита на природен газ всеки сценарий потвърждава, че ние ще изкараме стабилно отоплителния сезон", каза Перелома, цитиран от украинската агенция УНИАН.

Серхий Перелома заяви, че компанията е провела по-рано заедно с оператора на газопреносната система "Укртрансгаз" серия от обучения, на които са симулирани различни сценарии за доставка на газ, включително и при вариант на цялостно спиране на транзита на руски газ.Той отбеляза също така, че в момента в подземните газохранилища на Украйна има около 21,7 милиарда кубически метра от синьото гориво спрямо 17 милиарда кубически метра на тази дата през миналата година.

Премиерът на Украйна Олексий Хончарук заяви на 23 октомври, че цялата страна е готова за есенно-зимния сезон, въпреки че при прекратяване на транзита в редица градове могат да се появят "временни проблеми" с отоплението. Хончарук предпочете да не назовава тези градове.

В понеделник в Брюксел се състоя поредният кръг от тристранните преговори за газа между Русия, Украйна и ЕС. От Брюксел заявиха, че са разочаровани от преговорите, тъй като не е постигнат никакъв напредък. Украйна многократно обяви, че ще се справи и без транзита на руски газ. Не всички експерти обаче са съгласни с това.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: