Last news in Fakti

30 Октомври, 2019 18:26 2 549 15

Киев: Спокойно, ще изкараме зимата без руски газ!

  • газпром-
  • газ-
  • украйна-
  • русия-
  • укртрансгаз-
  • олексий хончарук

Не всички експерти обаче са съгласни с това твърдение

Киев: Спокойно, ще изкараме зимата без руски газ! - 1
Снимка: Shutterstock

Украйна ще изкара без проблеми отоплителния сезон 2019-2020 година, дори ако транзитът на руски газ бъде спрян изцяло. Това съобщи на пресконференция първият заместник-председател на "Нафтогаз - Украйна" Серхий Перелома, цитиран от ТАСС.

"Независимо от метереологичните условия, независимо от сценарият, който може да се развие с транзита на природен газ всеки сценарий потвърждава, че ние ще изкараме стабилно отоплителния сезон", каза Перелома, цитиран от украинската агенция УНИАН.

Серхий Перелома заяви, че компанията е провела по-рано заедно с оператора на газопреносната система "Укртрансгаз" серия от обучения, на които са симулирани различни сценарии за доставка на газ, включително и при вариант на цялостно спиране на транзита на руски газ.Той отбеляза също така, че в момента в подземните газохранилища на Украйна има около 21,7 милиарда кубически метра от синьото гориво спрямо 17 милиарда кубически метра на тази дата през миналата година.

Премиерът на Украйна Олексий Хончарук заяви на 23 октомври, че цялата страна е готова за есенно-зимния сезон, въпреки че при прекратяване на транзита в редица градове могат да се появят "временни проблеми" с отоплението. Хончарук предпочете да не назовава тези градове.

В понеделник в Брюксел се състоя поредният кръг от тристранните преговори за газа между Русия, Украйна и ЕС. От Брюксел заявиха, че са разочаровани от преговорите, тъй като не е постигнат никакъв напредък. Украйна многократно обяви, че ще се справи и без транзита на руски газ. Не всички експерти обаче са съгласни с това.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ???

    30 4 Отговор
    Перелома да не го бият през зимата с лома?
  • 2 Путин

    38 4 Отговор
    Да им врътна кранчето, па да видим дали няма да искат да дойдат в Русия да си ги гушкам

    Коментиран от #6

  • 3 Барчо

    44 4 Отговор
    Украинците от 4 години не купуват газ от Русия!!! В смисъл, че не плащат на Русия, а на поляците с 35% повече. Дърпат си от тръбата колкото и трябва и газта е руска, но по документи я купуват от поляците с 35% по-скъпо. Направо красота. Гъзърлъка няма почивен ден и излиза скъпо. Поляците са големи гяволета. Печелят само от елементарна обработка на документи. Пари от въздуха. Няма да останат без газ със сигурност, но ще плащат здраво и за в бъдеще.

    Коментиран от #4

  • 4 стоян

    3 27 Отговор

    До коментар #3 от "Барчо":

    До 3 ком -барчо -ама ти сигурен ли си в изнесените данни че е по скъп =защото аз четох че е американски компресиран и по евтин

    Коментиран от #5, #14

  • 5 Д'мин

    21 3 Отговор

    До коментар #4 от "стоян":

    Като е по-евтин какъв е проблема, купуваме всички от него? Само, че има една уловка, по-евтин е за Полша, но покупката му е свързана с покупката на въглища-американски! Виж в Полша колко процента от енергийните мощности са свързани с въглищата! Ще ти помогна-70%, а сега виж и цената на въглищата! Виж и цената на щатския компресиран газ за Португалия, и тогава говори какво си чул и какво си разбрал!
  • 6 Еврейска поговорка

    32 2 Отговор

    До коментар #2 от "Путин":

    По-добре руснаците да ти спрат газа, отколкото немците да ти го пуснат!
  • 7 И ние

    22 1 Отговор
    И ние трябва да чакаме някакъв газ през Украйна? Отпдъци нахални и нагли!
  • 8 Путин

    24 2 Отговор
    Ще изкарате дедовия!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 СССРБарета

    17 0 Отговор
    Зимата добре ами след нея? Ами другата зима? КО ПРАИМ?
  • 11 Kcaniba

    15 0 Отговор
    Благодарение на бандерите не останаха тъпомери. Леш са всичките!
  • 12 Заден ход

    15 0 Отговор
    Тия са големи смешници. Да се сетим, обаче благодарение на кого? "Големият" брат ще ги оправи и тях като нас, ама отзад...
  • 13 А то и още

    9 0 Отговор
    А то и още зичи можете да изкарате без газ , въпросът е само в статистиката - Колко ще умрат от студ през съответната година.

    По селата нЕма страшно ... ще си насекат дърва туй -онуй ама по градовете не моем ги мислим.
  • 14 Барчо

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "стоян":

    Сигурен съм, защото за това има справки и преди да говоря съм си ги направил. Също съм сигурен, че ние купуваме руската газ по-скъпо от борсовата цена, защото нашите договарящи така са се договорили. След 1989 г ни управляват едни гладни въшки, които мислят само за собствения си джоб и всеки един договор е продиктуван само от него. Тези пък, които не вземат рушвети са си просто некадърни и са подписали куци договори. За съжаление тези след 1989 г си направиха така законите, че са недосегаеми, независимо че сключват договори, които очевадно са в ущърб на държавата ни и народа. Като лек пример за ущърб ще дам пример изкупуването на електроенергията от американските фотоволтаиците. Договор, който гарантира цена за мисля че бяха над 20 години. Сега се купува на петорно по-висока цена от тях в сравнение с добиваната от други такива. 60% от електроенергията ни е от ТЕЦове - демек с кюмюр. Пази боже държава да се управлява от продажници, некадърници и навеждащи се блюдолизци. Ние си избрахме целия букет и вследствие на това срещу народа ни се упражнява държавен геноцид. По тази причина над 2 милиона българи вече не са българи и ядът чужд хляб и никога няма да се завърнат, а внуците им не знаят и една българска дума. Ако човек се поразходи из България ще види над 300 населени места без табели, защото ги няма вече на картите и два пъти повече с население от един до десет човека. Такова не се е случвало в нито една война в която сме участвали.
  • 15 ОлигУфрен

    1 0 Отговор
    Такова обяснение на една козяшка амеба! Изобщо не си заслужава, едноклетъчното е тука единственно да троли по ноти от Козяк!
Новини по държави: