Отидете към основна версия

1 352 5

Извънредни избори за президент

  • боливия-
  • ево моралес-
  • избори-
  • президент

Ево Моралес сваля напрежението с нови избори

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Президентът на Боливия Ево Моралес обяви процедура по провеждане на извънредни избори за президент на страната. „Обявявам нови избори, за да може чрез гласуване боливийският народ да избере своето ново правителство”, заяви той на специална пресконференция, която се излъчваше по социалните мрежи. „Искам всички да направят така, че напрежението да спадне. Моля всички да гарантират едно мирно съжителство”, допълни той.

По-рано беше публикуван доклад, в който се посочваше, че „екип от одитори не може да потвърди резултатите от изборите и затова предлага да бъдат проведени нови”.

Боливициите гласуваха за президент на 20 октомври т.г. По информация на Висшия избирателен съд, победител е действащият президент Ево Моралес. Основният му съперник – бившият президент Карлос Леса заяви, че не признава победата на Моралес на първия тур. След обявяване на окончателните резултати, страната беше залята от протести и стачки. Моралес беше принуден да обяви извънредно положение и обвини опозицията в опит за преврат.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.

Свързани новини

  • Протести в Боливия

    Граждани излязоха на протест в няколко града на Боливия, съобщи РИА Новости. Протестите са в резултат на изборите в страната. Вотът беше спечелен о ...
    23.10.2019
    1 154
    1
  • Евро Моралес води на изборите в Боливия

    Президентът на Боливия Ево Моралес е лидер в президентските избори в страната, съобщи ТАСС. Той е получил подкрепата на 42.58% от гласоподавателите ...
    21.10.2019
    1 053
    2