Отидете към основна версия

9 169 31

И Русия ни залъгва като САЩ

  • турция-
  • сирия-
  • кюрди-
  • с-400-
  • реджеп ердоган

Москва все още не е успяла да осигури изтегляне на кюрдските бойци от "сигурната зона" покрай турската граница в Сирия

Снимки: БГНЕС/ЕРА

"И Русия ни залъгва като САЩ", пише турският в. "Йени шафак", недоволствайки, че макар да е изминал месец от договарянето на меморандума от Сочи, Русия все още не е успяла да осигури изтегляне на кюрдските бойци от "сигурната зона" покрай турската граница в Сирия.

"Отгоре на всичко руските войници влязоха с бронирана техника в град Тал Тамр, където сблъсъците продължават, и се превърнаха в щит на терористите", коментира турският вестник. Турски представители са разговаряли по този повод със свои руски колеги, пред които настояли ПКК да се изтеглят от пътя М4, както е предвидено в споразумението от Сочи.

"Подготвя се завръщане в Сирия", пише в заглавие в. "Стар". Над 70 хиляди сирийски бежанци са се завърнали в прочистения от терористи район между градовете Рас ал Айн и Тал Абияд, съобщава изданието, позовавайки се на ръководителя на турската организация на Червения полумесец Керем Кънък. Той изрази очакване техният брой да нарасне с осигуряването на по-добра безопасност и подобряването на инфраструктурата в района. "Тук могат да се завърнат два милиона души", посочи той, визирайки територии покрай турската граница.

В. "Тюркие" твърди, че противно на очакванията турската операция "Извор на мира" в Сирия, не е отблъснала чуждестранните инвеститори, а ги е привлякла към Турция.

"Когато операция "Извор на мира" започна, се очакваше кризата със САЩ да се задълбочи. Твърдеше се, че това ще предизвика отлив на чуждестранни инвеститори. Но постигането на целта на операцията, фактът, че Турция се оказа права и нормализирането на отношенията със САЩ вдъхнаха кураж на пазарите. Доларът и лихвите паднаха, а ценните книжа на Истанбулската борса се оживиха", отбелязва проправителственото издание.

Според вестника с намаляването на риска към Турция се е насочил чуждестранен капитал, като данните сочат, че в началото на октомври портфолиото от ценни книжа на стойност 29 милиарда долара е нараснало до 30,4 милиарда долара. Анализатори предвиждат, че тази положителна тенденция ще продължи и ще се задълбочи, пише още "Тюркие".

В. "Милят" цитира изказване на турския президент Реджеп Ердоган, който за пореден път настоя да не бъде слаган знак за равенство между ПКК и кюрдите.

"Обясняваме на целия свят, не наричайте терористите "кюрди", заяви Ердоган, цитиран от вестника. Както подчерта президентът, това на първо място е "неуважение" към самите кюрди. "Ние сме единствено против терористите", изтъкна за сетен път той в изказването си вчера пред парламентарната група на своята Партия на справедливостта и развитието.

Ердоган използва случая и за да заяви отново, че въпросът с покупката на руските системи за противовъздушна отбрана С-400 е вече приключен и че Анкара е предала на Тръмп, че ако непреклонната позиция по отношение на участието на Турция в програмата за изтребителите F-35 продължи, страната ще потърси други алтернативи.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: