Отидете към основна версия

3 591 39

САЩ отрязаха Украйна за НАТО

  • украйна-
  • нато-
  • русия-
  • конфликт-
  • сащ-
  • робърт о'брайън

Към този момент Киев може да забрави за НАТО

Снимка: БГНЕС/ EPA

Въпросът за влизането на Украйна в НАТО не е в дневния ред на организацията, тъй като страната е в конфликт с Русия. Това изявление направи помощникът на президента на САЩ за национална сигурност Робърт О'Брайън.

Той говори на Международния форум за сигурност в Халифакс. "Що се отнася до Украйна и НАТО, не мисля, че влизането на Украйна в Алианса е на дневен ред", каза той, отговаряйки на въпроса дали е време да се покани Киев в организацията.

"Не мисля, че привличането на Украйна да бъде в момента ... при конфликт с Русия," каза помощникът на ръководителя на Белия дом. "Не искаме конфликт, война с Русия. Идеята на НАТО е да предотврати и възпира война с Русия ", каза Робърт О'Брайън. Отношенията между САЩ и Украйна са част и от вихъра покрай процедурата по импийчмънт на президента Доналд Тръмп.

Украйна не е членка на НАТО, но бъдещата ѝ позиция на геополитическата сцена е от ключово значение за Вашингтон. През март 2018 г. НАТО предостави на Украйна статут на държава-кандидатка за членство в алианса, предаде News.bg. Едновременно с това САЩ са финансирали украинската армия за модернизация с около 1,5 милиарда долара от 2014 г. насам. Преди няколко дни САЩ обявиха и началото на доставките на втечнен газ за Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: