Отидете към основна версия

12 412 106

"Газпром" предупреди Киев: Затваряме тръбата от 1 януари

  • газпром-
  • нафтогаз-
  • газ

Русия и Украйна трябва да сключат споразумение по газовите въпроси най-късно на 13 декември

Снимка: Shutterstock

Украинската газова компания "Нафтогаз" вече е получила предупреждение от руския "Газпром", че без нов транзитен договор от 1 януари ще спре постъпването на руски газ в украинската газопреносна система.

Това съобщи изпълнителният директор на "Нафтогаз" Юрий Витренко в интервю за "Дойче веле", цитирано от ТАСС.

В писмо, изпратено от "Газпром" на "Нафтогаз", черно на бяло е написано, че на 1 януари в 10:00 часа московско време (09:00 часа в Киев) "Газпром" няма да има основания за доставяне на газ към Украйна, каза Витренко.

По думите му с тази фраза "Газпром" фактически признава, че ще "затвори тръбата", спирайки транзита на газ през украинската газопреносна система.

Според шефа на "Нафтогаз" без транзитен договор Украйна също няма да има основания да достави руския газ, който ще бъде в системата ѝ, до Европа. Поради това тези количества ще бъдат вкарани в подземните ѝ газови хранилища, докато не се яви законният им собственик.

Витренко призна, че има физически ограничения за натрупването на газ в подземните хранилища, чиито капацитет е между 25 и 30 милиарда кубични метра. В момента в тях вече има около 21 милиарда кубични метра синьо гориво.

Витренко заяви вчера, че Русия и Украйна трябва да сключат споразумение по газовите въпроси най-късно на 13 декември. Ако това не стане, трябва да има някакво временно решение, допълни той, без да посочи конкретни варианти.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 17 гласа.

Свързани новини

  • ЕК препоръча: Украйна да купува газ направо от Русия

    Европейската комисия препоръча на Украйна да купува газ направо от Русия в обем от около 15 милиарда кубични метра годишно, като съкрати скъпо струващ ...
    19.11.2019
    7 579
    34
  • Полша спира руския газ

    Полската енергийна компания ПГНиГ обяви, цитирана от световните агенции, че няма да продължи след 2022 година договора си за доставки на синьо гориво ...
    15.11.2019
    6 821
    90
  • Русия може да спре газа през Украйна

    Руският президент Владимир Путин заяви, че има риск транзита на руски газ през Украйна към Европа да бъде прекратен, съобщи РИА Новости. Настоящата ...
    15.11.2019
    3 969
    23
Новини по държави: