Отидете към основна версия

1 514 5

ЕС няма да отделя достатъчно за отбрана

  • ес-
  • бюджет-
  • урсула фон дер лайен

Урсула фон дер Лайен призна за недостигащ бюджет

Снимка: БГНЕС/EPA

Председателят на Европейската комсия обяви, че трудно ще се постигне необходимия бюджет за отбрана на ЕС, съобщи Дойче Веле.

Американският президент Доналд Тръмп настоява европейските държави да изпълнят сключените споразумения. Договорите предвиждат отделянето на 2% от БВП за отбрана.

На този етап обаче няма изгледи да се достигне нужния бюджет в тази сфера. Според Урсула фон дер Лайен бюджетът няма да е достатъчен през следващите 7 години.

„Убедена съм, че на места НАТО отсъства и е важно ЕС да може да реагира, особено при кризи. ЕС има своите възможности в дипломацията. Ние трябва да продължим да укрепваме европейския отбранителен съюз. Може да има различия, но ЕС и САЩ са приятели“, заяви Фон дер Лайен.

Председателят на ЕК обяви, че е готова да обсъди търговските спорове със САЩ.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини

  • Путин разговаря с Фон дер Лайен

    Руският президент Владимир Путин проведе телефонен разговор с новия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, съобщи ТАСС. Държавни ...
    03.12.2019
    2 347
    641
  • ЕС няма да приеме действията на Русия

    ЕС трябва да вземе решение за стратегическата си политика спрямо Русия. Това заяви новият председател на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от МКД. ...
    01.12.2019
    3 203
    33
Новини по държави: