Отидете към основна версия

2 886 49

Половин милион души по улиците на Мадрид

  • мадрид-
  • испания-
  • протест-
  • климат-
  • оон

Стотици хиляди поискаха мерки срещу климатичните промени

Снимка: БГНЕС/ EPA

Стотици хиляди хора излязоха в испанската столица Мадрид на демонстрация с призив към участниците в климатичната конференция на ООН да вземат мерки срещу глобалното затопляне.

Организаторите на "Поход за климата" твърдят, че общо 500 000 души са излезли по улиците на Мадрид, предаде Би Би Си. Именно Мадрид е домакин на климатичната конференция. Демонстрантите искат по-активни мерки, за да се спрат климатичните промени и замърсяването на Земята.

Демонстрантите носеха и ковчег, с който илюстрираха погребението на околната среда. Подкрепа за протестиращите в Мадрид изрази и Далай Лама в Туитър. "Ние не можем повече да експлоатираме ресурсите на Земята, без да ни е грижа за идните поколения. Подкрепям протестите на младите срещу бездействието на правителствата пред климатичната криза", написа той.

В протестното шествие се включи и шведската екоактивистка Грета Тунберг, която заяви: "Световните лидери се събраха в Мадрид, за да преговарят за нашето бъдеще, но мога да ви кажа, че надеждата не е между стените на 25-ата конференция на ООН. Надеждата е тук. Надеждата сте вие, хората. Намираме се в климатичен и екологичен спешен случай. И в момента ние излизаме от зоната си на комфорт, за да кажем на хората на властта, че трябва да поемат своята отговорност и да защитават бъдещите и настоящите поколения."

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: