Отидете към основна версия

5 917 28

Защо Зеленски не спомена нищо за Крим?

  • украйна-
  • крим-
  • русия-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин-
  • екатерина алтабаева

Путин не иска и да чуе споменаването на думата "Крим"

Снимка: БГНЕС/ EPA

Вчера в Париж се проведе историческа първа среща между новия украински президент Володимир Зеленски и сякаш вечния президент на Руската федерация Владимир Путин. Основна тема на разговорите на „Нормандската четворка“ (заедно с Франция и Германия) бе конфликтът в Донбас.

Членът на Съвета на федерацията от Севастопол Екатерина Алтабаева заяви, че въпросът за принадлежността на Крим въобще не е бил повдигнат на срещата, предаде „Известия“. По думите ѝ това е така заради „очевидното и окончателно“ решение на кримския въпрос.

Преговорите бяха сложни и бяха предприети малки стъпки, които показват леко затопляне на отношенията между Русия и Украйна, разкри пред РИА Новости Алтабаева. Позицията на Кремъл е, че Крим е част от Руската федерация. Останалите страни обаче не са повдигнали въпроса, за да не „внесат раздор“ в подобрените отношения между Киев и Москва.

Володимир Зеленски беше разкритикуван у дома преди заминаването си за Париж заради пасивната си позиция. В Източна Украйна продължават сраженията между подкрепяните от Москва сепаратисти и украинските сили. Кримският полуостров бе незаконно анексиран през 2014 година, заради което западните страни наложиха икономически санкции на Кремъл.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: