Отидете към основна версия

3 452 44

ЕС подкрепи Гърция за Турция

  • гърция-
  • ес-
  • турция

Отхвърлиха меморандума с Либия

Снимка: Shutterstock

Европейският съвет обяви подкрепа за Гърция по въпроса с меморандума между Турция и Либия, съобщи Катимерини.

Европейският съвет излезе със специална позиция по въпроса. В нея меморандумът се определя като нарушаващ суверенитета на трети държави.

Гърция вече потърси подкрепа от всички международни групи. Меморандумът предвижда взаимно разбирателство в морските зони на двете държави.

„Меморандумът между Турция и Либия относно определянето на морските юрисдикции в Средиземно море нарушава суверенитета на трети държави. Той не е в съответствие с морското право и не може да има правни последици за трети държави“, се казва в изявлението.

Гърция смята, че меморандумът подкрепя турската позиция за ексклузивната икономическа зона на Кипър. Турция публикува карта на морските зони, въз основа на меморандума.

Гърция вече обяви, че очаква европейска подкрепа по въпроса. Страната смята, че Турция може да има интерес и към нейната морска зона.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 6 гласа.

Свързани новини

  • Анкара вдига залога в газовата война

    От днес турски въоръжени и невъоръжени дронове ще излитат от летище в окупираната северна част на Кипър. Те ще придружават турските кораби, които извъ ...
    16.12.2019
    4 536
    72
  • Турция иска подкрепа в ООН срещу Гърция

    Анкара изпрати за одобрение в ООН споразумението с Либия за разграничаване на морските пространства, съобщи турски дипломатически източник, цитиран от ...
    12.12.2019
    3 171
    67
  • Атина: Ще се защитим от Турция

    Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че хладнокръвното отношение на Атина към нарушенията от страна на Анкара не трябва да се тълкува неправилно ...
    11.12.2019
    9 311
    115
Новини по държави: