Отидете към основна версия

19 858 224

Турция към САЩ: Страхливци!

  • турция-
  • сащ-
  • мевлют чавушоглу-
  • геноцид-
  • страхливци

Турските партии осъдиха американската резолюция

Снимка: БГНЕС/ EPA

Турция определи приетата от американския сенат резолюция за признаване на арменския геноцид като политическо шоу. Външният министър Мевлют Чавушоглу подчерта, че документът няма обвързващ юридически характер и валидност, предаде БНР.

Турският външен министър написа в Туитър, че тези, които използват историята за политически цели, са страхливци. По думите му това е срамен пример за политизиране на историята. Решението и приетите от Сената санкции срещу Турция застрашават бъдещето на двустранните отношения между Анкара и Вашингтон, предупреди също в социалната мрежа ръководителят на Дирекцията по комуникации на турското президентство Фахреттин Алтун.

Турският президентски говорител Ибрахим Калън пък посочи, че „това юридически нищожно решение няма да засегне турската справедлива и решителна позиция по политически, военни или икономически въпроси“. Като разрушителен опит, насочен да навреди на опитите за развитие на двустранните отношения, пък определя приетото решение позицията на турското външно министерство. Всички партии в турския Меджлис, с изключение на борещата се за правата на малцинствата прокюрдска Демократична партия на народите, също осъдиха гласуваното решение.

В последния месец след срещата между президентите Доналд Тръмп и Реджеп Тайип Ердоган, група републикански сенатори блокираха приемането на резолюцията. Преди два дни обаче сенатската Комисия по външна политика одобри пакет от санкции срещу Турция, които ще бъдат гласувани в Сената. На 9 декември американският Конгрес прие законопроекта за отбраната на страната, който утвърждава и американския военен бюджет (National Defense Authorization Act). В документа се предвиждат санкции за компании, участващи в газопровода „Турски поток“, както и се забранява продажбата на самолетите Ф-35 на Турция заради закупуването на руските комплекси С-400.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 30 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: