Отидете към основна версия

1 254 3

Най-дългите преговори приключиха без споразумение

  • климат-
  • промени-
  • мадрид-
  • спораузмение

Вземането му е отложено за 2020 година в Глазгоу

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Дълги и безрезултатни. Така накратко могат да бъдат описани приключилите днес преговори в Мадрид относно въпроса за климатичните промени. Дискусиите между представители на близо 200 държави продължиха 2 седмици. Бяха подписани редица декларации като такива за по-амбициозно намаляване на парниковите газове и за подпомагане на по-бедните държави, търпящи последиците от климатичните промени, но ключовото решение беше отложено за 2020 г. в Глазгоу.

Въглеродният пазар поставя цена на емисиите въглероден диоксид, основният газ, предизвикващ парников ефект, и позволява на страните и компаниите да търгуват с квотите за въглеродни емисии, които могат постепенно да се намаляват и така да се насърчава прилагането на нисковъглеродни технологии.

Европейски държави и други страни посочиха, че е по-добре да няма споразумение как да се управлява търговията на квотите за въглероден диоксид, отколкото да има слабо споразумение.

Към днешна дата светът е на път да постигне 3 до 4 градуса повишение, като последиците за много страни ще бъдат драматични.

Държавите, също така се ангажираха да заделят средства за най-уязвимите страни, за да ги компенсират за последиците от тежките природни катастрофи, което е един от най-належащите проблеми на малките островни държави.

Природозащитниците обаче обвиняват най-богатите държави в света, че не се ангажират достатъчно с климатичните промени. Парижкото споразумение може да е жертва на катастрофа, при която виновникът е избягал, извършена от шепа мощни въглеродни икономики, но те са на грешната страна в битката, на неправилната страна на историята, каза Дженифър Морган, изпълнителен директор на "Грийнпийс интернешънъл".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Ключови за света теми обсъждат 51 държави

    Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пристигна на летище “Барахас” в Мадрид. Тя ще участва в 14-та среща на мин ...
    15.12.2019
    1 003
    9
  • Лидерите на ЕС със Зелена сделка

    Лидерите на ЕС подкрепиха плана за постигане на климатичен неутралитет, съобщи Дойче Веле. Това трябва да бъде постигнато през следващите 30 години ...
    13.12.2019
    1 118
    9
Новини по държави: