Отидете към основна версия

6 591 70

Ердоган: Може да затворим „Инджирлик“ за САЩ

  • инджирлик-
  • сащ-
  • турция-
  • военни-
  • база

Това ще стане, ако Вашингтон въведе санкции срещу Анкара

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Президентът на Турция Реджеп Ердоган потвърди, че южната ни съседка може да затвори авиобазата „Инджирлик“ за САЩ, ако Вашингтон реши да въведе санкции срещу Анкара. „Решението за затваряне е наше. Ако е необходимо, ще затворим и „Инджирлик“ и „Куреджик““, каза Ердоган. На последната са разположени елементи от европейската система за противоракетна отбрана.

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, още на 11 декември говори за готовността на Турция да разгледа опциите за затваряне на базата „Инджирлик“ за американски военнослужещи, ако САЩ въведат санкции, заради това, че Турция е придобила руската зенитна ракетна система С-400.

Не за пръв път в южната ни съседка се водят разговори за вероятно затваряне на авиобазата за американски военни. Обикновено, подобна риторика Анкара възприема при заплахи от страна на Вашингтон. Досега обаче не се е стигало до някакви реални действия.

По-рано Конгреса на САЩ съгласува военния бюджет на страната за 2020 г., в което демократи и републиканци изразиха мнение, че придобиването от Турция на С-400 попада под ударите на закона „За противодействие на руското влияние в Европа и Евразия“, а това води до въвеждането на санкции от страна на президента. Законодателите разрешиха на Пентагона за похарчи до 30 млн. USD за поддръжка на шестте изтребителя F-35, които по-рано се използваха за обучение на турски пилоти.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: