Отидете към основна версия

6 746 53

Целта на САЩ е ясна – спиране на „Северен поток-2”

  • северен поток 2-
  • северен поток-
  • русия-
  • сащ-
  • санкции-
  • газопровод

Намерението на Вашингтон е да спре проекта

Снимка: БГНЕС/ EPA

Компаниите-изпълнители на „Северен поток-2“ могат да избегнат американските санкции, единствено ако прекратят работа до 20 януари 2020 година – в течение на 30 дни от подписването на бюджета на САЩ, чрез който се налагат санкции на руските газопроводи. Това съобщиха от Държавния департамент, като подчертаха изрично, че намерението на Вашингтон е да спре проекта, предава ТАСС.

„Съединените щати ще наложат санкции, ако компаниите, свързани със строителството, незабавно не демонстрират намеренията си да спрат работа. Фирмите, свързани със строителството, трябва да завършат работата в рамките на 30 дни. Всяка компания, участваща в проекта "Северен поток-2", трябва внимателно да обмисли какво ще означава нейната дейност“, се казва в документа, предаде агенция "Фокус".

Ведомството добавя още, че държавният секретар Майк Помпео ще подготви в рамките на 60 дни отчет за Конгреса на САЩ, в който ще бъдат изброени компаниите, които според американската страна нарушават санкциите на САЩ.

"Правителството на Съединените щати силно подкрепя диверсификацията на енергийните доставки, тъй като наличието на няколко варианта намалява ролята на геополитиката на енергийните пазари, намалява крайната цена за потребителите и повишава енергийната сигурност на различни страни. По-специално, според оценките достъпът до втечнен природен газ от САЩ е позволил на европейските потребители да спестят 8 милиарда долара, тъй като те са успели да договорят по-ниски цени със съществуващите си доставчици“, поясняват от Държавния департамент.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 24 гласа.

Свързани новини