Отидете към основна версия

3 932 12

Не се вижда спасение от огъня за горящата Австралия

  • австралия-
  • пожар-
  • жега

Необичайна гореща вълна обхвана и Западна Норвегия, където в местно селище бяха измерени 19 градуса по Целзий

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Австралийският премиер Скот Морисън беше посрещнат от разгневени местни жители, които го освиркваха и крещяха обиди срещу него при посещението му в опустошен от пожари район, предаде АР.

Жители на Кобарго, в щата Нов Южен Уелс, крещяха обиди, показваха неприлични жестове и наричаха Морисън "идиот", критикувайки го за липсата на средства за справяне с пожарите в града. Те освиркаха премиера, когато колата му отпътува.

В град Куаама, също в Нов Южен Уелс, пожарникар отказа да му стисне ръката. Недоволството избухна, след като властите съобщиха, че 381 къщи са разрушени на южното крайбрежие на Нов Южен Уелс тази седмица. Там и в съседния щат Виктория броят на жертвите за последните седем дни вече е най-малко осем. Повече от 200 пожара бушуват в двата австралийски щата с най-голямо население. Засегнати са и щатите Западна Австралия, Южна Австралия и Тасмания.

Същевременно необичайна гореща вълна обхвана Западна Норвегия, където в местно селище бяха измерени 19 градуса по Целзий. С този рекорд 2 януари стана най-топлият януарски ден в Норвегия, откакто се води статистика, и най-горещият ден за който и да било зимен месец от декември до февруари на Скандинавския полуостров.

По това време на годината температурите обикновено са под нулата.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: