Отидете към основна версия

2 201 11

Язовирите в Кипър преливат след обилни валежи

  • кипър-
  • язовир-
  • дъжд

Очаква се проливните дъждове да продължат и през следващата седмица

Снимка: Shutterstock

Язовирите в Кипър преливат. Почти рекордни количества вода се вляха в тях в резултат на бурното време и проливните дъждове в края на миналата и началото на тази година, които се очаква да продължат и през следващата седмица.

Седем язовира на острова вече преляха. Утре се очаква да се препълни вторият по големина язовир в страната „Аспрокремос” заради продължаващия голям приток в него през тази седмица. Още язовири са на път да излязат от границите си.

Проливните дъждове в края на миналата и началото на тази година вече запълниха над 88% от капацитета на язовирите в страната, при едва около 18% по същото време през 2019 г., съобщи Департаментът по водите в петък.

Над 3 млн. куб. метра вода са се влели в язовирите в страната за последните 24 часа.

Компетентните органи обявиха редица мерки за безопасност и указания за хората в районите с препълнени водохранилица. Предупрежденията бяха отправени в навечерието на започналия днес в Кипър тридневeн уикенд (Богоявление в понеделник е неработен ден). През него се очаква въпреки лошото време мнозина любопитни посетители да се отправят към преливащите язовири да наблюдават тези атрактивни и не много обичайни за средиземноморския остров явления.

Падналите през декември валежи са достигнали 176% от нормата за месеца, по данни на Департамента по метеорология.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини