Last news in Fakti

4 Януари, 2020 15:31 2 198 11

Язовирите в Кипър преливат след обилни валежи

  • кипър-
  • язовир-
  • дъжд

Очаква се проливните дъждове да продължат и през следващата седмица

Язовирите в Кипър преливат след обилни валежи - 1
Снимка: Shutterstock

Язовирите в Кипър преливат. Почти рекордни количества вода се вляха в тях в резултат на бурното време и проливните дъждове в края на миналата и началото на тази година, които се очаква да продължат и през следващата седмица.

Седем язовира на острова вече преляха. Утре се очаква да се препълни вторият по големина язовир в страната „Аспрокремос” заради продължаващия голям приток в него през тази седмица. Още язовири са на път да излязат от границите си.

Проливните дъждове в края на миналата и началото на тази година вече запълниха над 88% от капацитета на язовирите в страната, при едва около 18% по същото време през 2019 г., съобщи Департаментът по водите в петък.

Над 3 млн. куб. метра вода са се влели в язовирите в страната за последните 24 часа.

Компетентните органи обявиха редица мерки за безопасност и указания за хората в районите с препълнени водохранилица. Предупрежденията бяха отправени в навечерието на започналия днес в Кипър тридневeн уикенд (Богоявление в понеделник е неработен ден). През него се очаква въпреки лошото време мнозина любопитни посетители да се отправят към преливащите язовири да наблюдават тези атрактивни и не много обичайни за средиземноморския остров явления.

Падналите през декември валежи са достигнали 176% от нормата за месеца, по данни на Департамента по метеорология.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ???

    11 1 Отговор
    Ето кой ще е новият виновник. Кипър ни взе дъжда, а гърците снега.

    Коментиран от #4

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 2 Отговор
    А У НАС на много места ВОДА НЯМА ВОДАТА ПОСКЪПНАгерб мафията ни стриже НАРОДА ПЛАЧЕБОЙКО БОРИСОВ СИК не му пука а и как ще му пука мутра кръв повръща кръв не връща
  • 3 КМЕТОВЕТЕ САМО ДАЛАВЕРИ ВЪРТЯТ

    3 2 Отговор
    У НАС НЯМАМЕ ОТГОВОРНИЦИ ЗА ЯЗОВИРИТЕ - ХОРА КОИТО ДА СЛЕДЯТ НИВОТО И ДА РЕШАВАТ ДАЛИ ДА СЕ ИЗТОЧВА ИЛИ ДА СЕ СПИРА ВОДОСНАБДЯВАНЕТО ЗА ИНДУСТРИАЛНИ НУЖДИ, А ТОВА Е ОТГОВОРНОСТ НА КМЕТОВЕТЕ

    Коментиран от #6

  • 4 Хахахйа

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "???":

    Ахахахаха да точно плюс от мене
  • 5 Боли го кладенеца.

    4 2 Отговор
    Имам голям кладенец в двора си и за мен е по хубаво да няма вода в България щото ще мога да продавам от моя кладенец над за пиене супер качество е ......
  • 6 ???

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "КМЕТОВЕТЕ САМО ДАЛАВЕРИ ВЪРТЯТ":

    Защото е пълно с безотговорници. По времето на фалитите на банките 96-та година не осъдиха никой, защото бордовете били взели колективно решение. И така не се разбирало, кой носи персонална отговорност. Ами да ги бяха вкарали колективно в затвора.
  • 7 Соня Блейд

    7 0 Отговор
    И нашите преливаха докато бат Боковата неграмотна шайка не реши да източи водата и да направят воден режим,, Умно село" на Доньо Донев!!!
  • 8 Фффф

    4 1 Отговор
    Ами вместо да се харчат пари за излишно въоръжаване и и паразитна държавна администрация , не може ли да изгради обща единна европейска водопреносна мрежа с тръби ни помалко от два три метра в диаметър и компресорна помпени станция и да се прехвърля водата от местата с наводнения ,към местата с недостиг на вода,няколко десетки хиляди километра трасета ще струват няколко стотин милиарда ,но парите ще се върнат от ограничаването на щетите от наводненията

    Коментиран от #11

  • 9 Няма страшно

    5 0 Отговор
    Пийне тогава минерална вода бе.Нямате ли си парички за вода.Пийте и дори се къпете с минерална вода защото ще трябва да си сменя Майбака
  • 10 СИК

    4 0 Отговор
    Боко да почва воден хъб
  • 11 456

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Фффф":

    Хуманитарно но не е изместена схемата за кражба на парите. Слънцето не може да лъже от Жипа си цял европейски народ, макар и вече молко загорял на слънце. Те с, тена 'режат глави.