Отидете към основна версия

3 395 25

Вашингтон: Китай извършва престъпления срещу човечеството

  • сащ-
  • китай-
  • търговска война-
  • уйгури

Американският Конгрес изрази силното си безпокойство относно съдбата на уйгурите

Снимка: Shutterstock

Американски депутати обвиниха Китай, че извършва престъпления срещу човечеството, като репресира мюсюлманското уйгурско малцинство в Синцзян и призоваха администрацията на Доналд Тръмп да наложи санкции на Пекин, предаде Франс прес.

В годишния си доклад комисията в американския Конгрес, отговаряща за контрола на ситуацията с човешките права в Китай, изрази силното си безпокойство относно съдбата на уйгурите. САЩ и няколко правозащитни организации обвиняват китайските власти, че са интернирали в Синцзян най-малко един милион мюсюлмани в лагери за политическо превъзпитание.

"Комисията смята, че китайските власти може да извършват в момента престъпления срещу човечеството срещу уйгурите и други тюркоезични мюсюлмани", казват конгресмените в годишния си доклад.

На пресконференция членът на комисията Крис Смит каза, че става дума за широкомащабни престъпления срещу човечеството. "Ние говорим за това, което понасят уйгурите, нещо, което е невиждано от Втората световна война", казва той и смята, че китайският президент Си Дзинпин трябва да бъде държан отговорен за това отвратително поведение.

Съпредседателят на комисията Марко Рубио, който е републиканец близък до Доналд Тръмп, каза, че Конгресът скоро ще приеме текст, в който се говори за санкциониране на китайски представители и ограничаване на износа към Китай на техника за следене, която би могла да служи за репресии в Синцзян.

Камарата на представителите вече прие през декември законопроект, призоваващ за налагане на санкции на Китай заради репресията на уйгурите, с което предизвика силното възмущение на Пекин. Сенатът също прие инициатива в тази насока. Сега двете камари трябва да се договорят за общ текст.

Депутатите настояха, че администрацията на Тръмп трябва да приложи после този бъдещ закон за правата на уйгурите, като приеме санкции, както и да приложи още един текст, призоваващ за съхранение на полуавтономния статут на Хонконг. Някои от конгресмените обаче изразиха опасения, че правителството може да отдаде приоритет на търговските преговори с Пекин.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.

Свързани новини

  • Китай: САЩ да спрат да ни клеветят

    Китай заяви, че поддържа тесни контакти с всички страни, включително Русия, във връзка с обстановката в Близкия изток, предаде Ройтерс. Пекин и Мос ...
    09.01.2020
    1 949
    15
  • Китай към САЩ: Не използвайте сила!

    Китай призовава САЩ и съответните страни да не използват сила и да преминат към диалог, за да се избегне ескалация на ситуацията в Близкия изток. Т ...
    06.01.2020
    5 681
    38
  • Китай наля свежи пари в икономиката

    Централната банка на Китай налива пари в икономиката на страната, за да осигури по-голяма ликвидност в опит да предотврати забавяне на растежа през 20 ...
    02.01.2020
    3 050
    15
  • САЩ очакват споразумение с Китай

    Американският президент Доналд Тръмп обяви, че очаква да започнат преговори по втората фаза на споразумението с Китай, съобщи ТАСС. Президентът смя ...
    01.01.2020
    1 341
    4