9 Януари, 2020 08:46 3 363 25

Вашингтон: Китай извършва престъпления срещу човечеството

  • сащ-
  • китай-
  • търговска война-
  • уйгури

Американският Конгрес изрази силното си безпокойство относно съдбата на уйгурите

Вашингтон: Китай извършва престъпления срещу човечеството - 1
Снимка: Shutterstock

Американски депутати обвиниха Китай, че извършва престъпления срещу човечеството, като репресира мюсюлманското уйгурско малцинство в Синцзян и призоваха администрацията на Доналд Тръмп да наложи санкции на Пекин, предаде Франс прес.

В годишния си доклад комисията в американския Конгрес, отговаряща за контрола на ситуацията с човешките права в Китай, изрази силното си безпокойство относно съдбата на уйгурите. САЩ и няколко правозащитни организации обвиняват китайските власти, че са интернирали в Синцзян най-малко един милион мюсюлмани в лагери за политическо превъзпитание.

"Комисията смята, че китайските власти може да извършват в момента престъпления срещу човечеството срещу уйгурите и други тюркоезични мюсюлмани", казват конгресмените в годишния си доклад.

На пресконференция членът на комисията Крис Смит каза, че става дума за широкомащабни престъпления срещу човечеството. "Ние говорим за това, което понасят уйгурите, нещо, което е невиждано от Втората световна война", казва той и смята, че китайският президент Си Дзинпин трябва да бъде държан отговорен за това отвратително поведение.

Съпредседателят на комисията Марко Рубио, който е републиканец близък до Доналд Тръмп, каза, че Конгресът скоро ще приеме текст, в който се говори за санкциониране на китайски представители и ограничаване на износа към Китай на техника за следене, която би могла да служи за репресии в Синцзян.

Камарата на представителите вече прие през декември законопроект, призоваващ за налагане на санкции на Китай заради репресията на уйгурите, с което предизвика силното възмущение на Пекин. Сенатът също прие инициатива в тази насока. Сега двете камари трябва да се договорят за общ текст.

Депутатите настояха, че администрацията на Тръмп трябва да приложи после този бъдещ закон за правата на уйгурите, като приеме санкции, както и да приложи още един текст, призоваващ за съхранение на полуавтономния статут на Хонконг. Някои от конгресмените обаче изразиха опасения, че правителството може да отдаде приоритет на търговските преговори с Пекин.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Фридман

    80 6 Отговор
    А според китайския парламент се нарушават индианските права!

    Коментиран от #22

  • 3 Грух

    70 2 Отговор
    Хахахаха

    Ей, че нагли наглеци тия краваристанци!
  • 4 Джон Сноу

    54 2 Отговор

    До коментар #1 от "Виме":

    Краварката като си няма работа почва да се занимава с китайския салам!

    Коментиран от #6

  • 5 usa out

    63 1 Отговор
    'Крадецът вика: Дръжте крадеца!' Наглостта на престъпниците от сащ няма лимит...
    сащ вече извърши престъпления срещу човечеството, като репресира и изби милиони от мюсюлманското мнозинство в Ирак

    Коментиран от #24

  • 6 Факт

    22 1 Отговор

    До коментар #4 от "Джон Сноу":

    И ближе, ближе...,
  • 7 Ели

    42 4 Отговор
    САЩ да си вземат уйгурите, да си съборят стената с мексиканците и да се радват на бъдещите мексиканоуйгурски Хамериканчета.

    Щот Хамерика е демократична и обичлива.
  • 8 mediator37

    37 6 Отговор
    Няма държава, в която мюслимите да не са си показали рогата. Специално в Китай ще им ги изпилят до пънче. Китай е националсоциалистическа държава с една единствена тоталитарна партия на власт. Всяка линия, която не е успоредна на партийната, е крива. Там кривите ламарини, кривите жени и кривите линии ги оправят с бой и еб-н.

    Коментиран от #17

  • 9 Реалист

    32 2 Отговор
    Са заради едни уйгури, ФАЩ ще се пратят 5000 пехотинци, които 5 000 000 войници случайно ще настъпят при маршируване
  • 10 Мао Дзедун

    12 30 Отговор
    Никога не съм харесвал имперското поведение на САЩ , но в случая са прави ! Китай разпростира пипалата си навред около себе си и заграбва чужди земи смазвайки с военен ботуш народите които ги населяват ! Завладяването на Тибет , индийските погранични конфликти , китайско-съветският териториален конфликт за граничния остров Дамански , китайско-виетнамската война , редица инциденти на японския островен архипелаг Сенкаку , както и сблъсъци с различни държави в акваторията на Южнокитайско море . Китай тихомълком заселва Сибир с намерението един ден да стане негов ! В близко бъдеще не САЩ , а Китай е истинската опасност за света !

    Коментиран от #14

  • 11 Румяна Костова

    24 7 Отговор
    Че те уйгуртите в Китай не от днес си показват рогата и съответно и си получават ответната реакция. Защо ли точно днес американците са тъй загрижени за тяхната група. Дали да не отвлекат вниманието от събитията в Ирак. Да престанат хората да гледат в мрежата клипове, на които американски войници от атакуваните бази в Ирак се крият под леглата и буквално са в истерия и ридаят като девойки. Но някак за сега уйгуртите в Китай не са толкова интересни.
  • 12 Бай хой

    29 1 Отговор
    Краварите управиха Сирия, Афганистан, Либия, Венесуелла, Боливия, Йемен и т.н. та се захванаха с Китай и уйгурите.

    Коментиран от #21

  • 13 Справедлив

    27 1 Отговор
    И това го казват САЩ....? Дьржавата която изби 500 000 (половин милион) иракски деца в името на демокрацията си...? А за атомните бомби да споменавам ли...? А за хим.орьжие изсирано над Виетнам -изсипано сьс стотици тонове вьпреки забраната му с меж.конвенция да споменавам ли...? А за бомбите с обеднен уран над градовете в Сьрбия да споменавам ли...? А за геноцида в Панама от американската армия да споменава ли...? Цял ден мога да пиша за тези лицемери и убийци от САЩ...

    Коментиран от #19

  • 14 Съседа

    9 2 Отговор

    До коментар #10 от "Мао Дзедун":

    Ха ! Стига бе! Какъв Ник само сте си изцепил ! От кога така се титуловаш бе другарю Гендар Сороскин ?
  • 15 Кирил

    0 10 Отговор
    В Китай е пълно с концлагери.
    Нашите путиноиди са право за там
  • 16 Пираня

    11 2 Отговор
    САЩ стават смешни вече. В Сирия Турция заедно с проксито си ИД избиха хиляди християни нито дума. В Либия, Ислямските милиции също пак нищо. В Египет Ислямски братя бяха на ръба да го направят и всичко това с подкрепата на Турция и пак нищо. Обаче Угурите зажалили понеже трябва с нещо да ударят Китай. А забравят как същите тези Угури, Турция ги прехвърлят в Идлиб да убиват хиляхи християни. Е да ама там е Асад, ако се обадят ще излезе че подкрепят Асад и си мълчат.
  • 17 Пираня

    11 0 Отговор

    До коментар #8 от "mediator37":

    Забрави че Китай е комунистически тоест РЕЛИГИЯТА не се толерира!!!! Още повече шериата!!!!!!!!!!!
    САЩ като искат да премахнат конституцията си и да се наслаждават на шериата, но да не се бъркат на другите народи, те само ще си решат.
  • 18 onq s konq

    11 0 Отговор
    А ФАЩ, като уби ирански и иракски генерали посред бял ден на летището не извърши ли престъпление по закон за международното право? В началото американски коментатори казаха това в ООН но бързо бяха заглушени.
  • 19 Напалм

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "Справедлив":

    И за наплама сподели, има даже много "живописни" картини на горящи виетнамски деца с напалм. Минали истории, но все пак присмял се хърбел на щърбел.
  • 20 бла бла

    5 0 Отговор
    кравистан да продължава досегашното си занятие - ДГД!
  • 21 боцмана

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "Бай хой":

    Ами нали все някъде трябва да си строшат дебелите кратуни , така , че усилено си го търсят и вече почти са го набарали.
  • 22 куха руска лейка

    0 6 Отговор

    До коментар #2 от "Фридман":

    Ама вярно ли ?! Покажи ни китайския парламент къде го каза това !
  • 23 Дон Чико

    3 0 Отговор
    И кво, амерчета, хайде, няма ли да ги демократизираме или само ще приквичвате като настъпен пинчер. :)
  • 24 Хъш

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "usa out":

    И не само. Изтребили почти до крак цял един континент а оцелелите натикали в резервати. И още единствената страна която е изполазвала ядрено оръжие и то срещу цивилни, и то два пъти
    Горила с напалм и тровила с химикали народи по цял свят. И продължава с всички средаства да ограбва, краде, подтиска и убива в името на "Демокрацията".
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.