Отидете към основна версия

4 078 13

Война с Иран ще засегне целия свят

  • иран-
  • война-
  • япония-
  • сащ-
  • шиндзо абе

Японският премиер отправи призив за мир

Снимка: БГНЕС/ EPA

Военна конфронтация с Иран би застрашила мира и стабилността в света, предупреди японският премиер Шиндзо Абе по време на визита в Саудитска Арабия, целяща успокояване на напрежението в региона след убийството на ирански генерал при американски ракетен удар, предаде AFP.

Шиндзо Абе разговаря със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман. "Всякаква военна конфронтация в региона, включваща страна като Иран, ще има отражение не само върху мира и стабилността в региона, но и върху мира и стабилността в целия свят", заяви Абе, цитиран от говорителя на японското външно министерство.

Японският премиер призова за предприемане на дипломатически усилия за успокояване на напрежението в региона. Абе и принц Салман се споразумяха да работят в тясно сътрудничество за сигурността на корабоплаването в региона и обсъдиха решението на Токио да изпрати в Близкия изток ескадрен миноносец и два патрулни самолета. След Саудитска Арабия Абе ще продължи обиколката си в района на Персийския залив с посещения в Обединените арабски емирства и Оман.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини