Отидете към основна версия

1 648 2

В Иран: Това не са избори

  • иран-
  • избори-
  • хасан рохани

Президентът Рохани недоволен от недопускането на кандидати до вота

Снимка: БГНЕС/EPA

Президентът на Иран обяви недоволство от отхвърлянето на хиляди кандидати за участие в предстоящите парламентарни избори, съобщи ТАСС.

Според него държава няма как да се управлява само с една партия, която се допуска до избори. Хиляди не бяха допуснати до изборите, сред които и 90 действащи депутати.

Повечето от депутатите, които получиха забрана за явяване на избори са обвинени в корупция. Решението беше взето от Иранския съвет на пазителите.

„Не казвайте, че за едно място се борят стотици или хиляди кандидати, защото трябва да видим от коя партия са те. Това не са избори“, заяви Рохани.

14 000 кандидатстваха за явяване на изборите, като от тях бяха допуснати само 5000. Повечето от отхвърлените са реформатори и умерени представители.

Президентът Рохани оглавява реформаторски и сравнително умерен блок.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини

  • Иран търси диалог

    Президентът на Иран заяви, че диалогът със света остава възможен, съобщи РИА Новости. Според него иранското правителство работи ежедневно, за да по ...
    16.01.2020
    1 452
    3
  • Иран изгони британския посланик

    Иран обяви британския посланик в Техеран за персона нон грата и поиска той да напусне страната, съобщи "The Telegraph". Иранските власти ...
    15.01.2020
    3 518
    8
  • Арести в Иран заради сваления самолет

    В Иран са задържали няколко души, заради случая със сваления украински самолет, съобщи Спутник. Това беше обявено от председателя на иранския Върхо ...
    14.01.2020
    1 748
    12