Отидете към основна версия

2 088 9

След Брекзит Германия ще плаща 14 милиарда евро повече на ЕС

  • брекзит-
  • германия-
  • ес-
  • вноска

След Брекзит Германия трябва да се подготви за значително по-висока членска вноска към ЕС или по-конкретно около 14 милиарда евро повече, съобщи миналата седмица Reuters. Това стана ясно, след като немското правителство отговори на запитване от парламентарната група на Свободната демократична партия FDP, че именно такива планове има председателството на Съвета на ЕС за средносрочната финансова рамка на ЕС.


Според изчисленията на управлението в Германия годишният принос на Федералната република в бюджета на ЕС за периода от 2021-а до 2027-а ще се увеличи средно с 14 милиарда евро до 42 милиарда евро. Правителството се позовава на предложението на Финландия, която до декември 2019-а председателства Съвета на ЕС.

Междувременно евентуалния Брекзит изправя международната общност пред проблема да загуби важно перо от бюджета си.


Освен председателството на Съвета на ЕС, Комисията и Парламентът също направиха предложения как да се запълни финансовата дупка от излизането на Великобритания от съюза. Те предвиждат по-голям принос от останалите държави-членки, отколкото проекта на Финландия.


Новината предизвика недоволство както у немските политици, така и у немските данъкоплатци, които биха понесли най-силно тежестта на Брекзит.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.

Свързани новини

  • Представиха историческа монета

    Министерството на финансите на Великобритания за пръв път представи монета от 50 пенса, посветена на излизането на Великобритания от Европейския съюз. ...
    26.01.2020
    1 919
    6
  • Меркел иска по-силен ЕС

    Германският канцлер Ангела Меркел призова Европейския съюз да има „по-ясна и силна позиция“, за да се справи с проблемите, които Брекзит щ ...
    24.01.2020
    1 584
    14
Новини по държави: