Отидете към основна версия

11 163 31

Невиждана суша в Одринска Тракия

  • суша-
  • одринска тракия-
  • глобално затопляне

Дебитите на реките Марица и Тунджа, които протичат през областта, са спаднали наполовина

Снимка: Shutterstock

Невиждана от много години суша е обхванала района на Одринска Тракия, твърдят земеделските стопани. Дебитите на реките Марица и Тунджа, които протичат през областта, са спаднали наполовина. По коритото на Марица са се образували пясъчни островчета, а коритото на Тунджа се е разширило към брега.

По данни на областната Дирекция по водите дебитът на Марица от 150 куб.м/сек е спаднал на 70 куб.м/сек.

Билхан Далкалъч от Одринската камара на метеоролозите посочи, че валежите в Одринско са спаднали с 50 на сто в сравнение с миналата година.

"В Къркларели спадът е 35 процента, а в Текирдаг още повече - 61 на сто. Високите температури и намаляването на валежите са причина за засушаването, което ще донесе и рискове за снабдяването с вода на населението, а също и за напояването на земеделските площи. Необходими са спешни мерки за справяне с това кризисно положение", каза той.

Земеделските производители също са под тревога.

Председателят на земеделската камара в Текирдаг Али Топуз посочи, че през миналата година реколтата от пшеница, слънчоглед, ориз и други култури, които се отглеждат в областта, е била много добра.

"Но положението тази година е много тревожно. От есента насам имаше много малко валежи. Като погледнем към България, там също има суша. Предишни години от топенето на снега реките дори прииждаха. Ако през февруари и март не завали, ще имаме много проблеми. Молим се час по-скоро да завали", каза той.

През януари м.г. в Одринско са паднали средно 190 литра валежи. Но от началото на годината досега са паднали 89 литра, което означава 55 процента спад на валежите, допълни той.

"На 72 години съм, за пръв път виждам такава суша", казва земеделският стопанин Назъм Арас от одринското село Дегирменйени. "Балансът на света ли се промени, не знам. Но сън не ме хваща като си помисля, че ако не завали, няма да има какво да произведем, как ще си изплатим борчовете? Ако няма земеделска продукция, значи всички ще страдаме. Молим се на Аллах да завали", казва той.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: