Отидете към основна версия

2 463 35

Очаква се Грета Тунберг да привлече хиляди на протест във Великобритания

  • протест-
  • грета тунберг

Днес се очаква Грета Тунберг, подрастващата екоактивистка, която обвини правителствата по целия свят, че са се провалили с допускането на климатичните промени, да привлече тълпа от хиляди нейни съмишленици на протест във Великобритания. Това съобщи Reuters.

Известна просто като Грета, 17-годишната тийнейджърка е събирателен образ на много млади хора, които искат световните лидери да предприемат спешни действия, за да предотвратят това, което според нея ще бъде екологичен катаклизъм.

Тя ще присъства на митинга „Младежки протест за климата“ в английския град Бристол, въпреки че полицията издаде предупреждение за безопасност поради броя на хората, които се очаква да присъстват. "Ние видяхме редица протести през последната година, но този ще бъде значително по-голям. Моля, не подценявайте мащаба му", предупредиха местните служители на реда.

„Младите по света се събуждат и предприемат действия по отношение на климатичната криза“, заявиха организаторите на събитието, а именно групата Bristol Youth Strike 4, която настоява, че се е подготвила достатъчно и няма нужда да бъде „покровителствана“ от опасенията за безопасност.

Тя е част от глобално движение на ученици, които организират протести в учебно време заради "липсата на действия от страна на правителствата" за климатичните промени.

Великобритания цели да постигне нулеви нетни емисии на парникови газове до 2050-а. Именно заради това на Острова искат да въведат забрана за продажба на нови бензинови и дизелови автомобили най-късно до 2035-а.

Организаторите казват, че очакват между 15 000 и 60 000 протестиращи от цялата страна на днешното събитие.

Автобусна компания заяви, че осигурява транспорт от 13 локации в цяла Великобритания, включително Оксфорд, Бирмингам, Брайтън и Кардиф.

Полицията ще затвори пътища около района, където се очаква да говори Тунберг, преди тя да се присъедини към марша през града.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.

Свързани новини

  • Грета Тунберг не вижда реална промяна

    Днес се навършва годишнина от първия протест, организиран от Грета Тунберг, съобщи Гардиън. Младата активистка се превърна в лице на борбата за еко ...
    19.08.2020
    2 316
    29
  • Голяма награда за Грета Тунберг

    Шведската активистка Грета Тунберг получи награда от един милион евро. Това обяви португалската фондация „Гулбенкян“. Активистката е на ...
    20.07.2020
    3 089
    46
  • Коронавирусът уплаши Грета Тунберг

    17-годишната активистка Грета Тунберг приключи със знаковите си училищни климатични протести, които ѝ осигуриха международна известност, предаде Нова ...
    12.03.2020
    4 781
    35
Новини по държави: