Отидете към основна версия

25 718 159

Войната в Сирия се разраства! Алепо е под тежък обстрел

  • сирия-
  • идлиб-
  • алепо-
  • башар асад-
  • турция

Турската армия е използвала дронове и артилерия срещу летище "Ал Найраб" в северния град

Снимки: БГНЕС/ЕРА

Турската армия е използвала дронове и артилерия, за да изведе от експлоатация военното летище "Ал Найраб" в сирийския град Алепо, съобщи Анадолската агенция.

Летището е било използвано от сирийските войски за нанасяне на въздушни удари по турските войски и мирното население в съседната провинция Идлиб, твърди агенцията.

Според руската агенция ТАСС на турска атака е било подложено и друго военно летище - край Хама, на юг от Идлиб.

Турските медии съобщават за успешни действия на бунтовническите войски в този район.

Два сирийски бойни самолета Су-24 са били свалени от Турция след като атакували турски самолети.

Според съобщението на военното министерство в Анкара това е станало в рамките на стартираната от Турция военна операция срещу сирийските части "Пролетен щит" след като 34 турски войници бяха убити при въздушен удар от страна на сирийската правителствена армия.

Край град Саракеб продължават ожесточените боеве за контрола над магистралата между Дамаск и Алепо, съобщава телевизия "Ал Маядин". Свалени са били и турски дронове, твърдят източници от Дамаск, цитирани от агенция ТАСС.

"Преговорите ни с Русия продължават. Очакваме от Москва да изпълни ангажиментите си, да сложи край на атаките от страна на режима на Асад, а той пък да се изтегли зад границите, договорени в Сочи. Не търсим конфронтация с Русия. Искаме само режимът да спре с кръвопролитията и по този начин да бъде предотвратена радикализация и миграция", обясни министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар.

По-рано Турция проведе военна операция в Северна Сирия под названието "Щитът на Ефрат".

За първи път Анкара заяви, че сегашната операция е насочена срещу подкрепяния от Русия сирийски режим.

Офанзивата е в северозападната провинция Идлиб и до нея се стига, след като от четвъртък до днес над 30 турски войници бяха убити при удари от страна на сирийски правителствени части.

Министърът на националната отбрана на Турция Хулуси Акар обяви, че от 27 февруари в Идлиб се провежда операция с наименованието "Пролетен щит", но подчерта, че Анкара няма намерение да влиза в конфронтация с Москва, подкрепяща властите в Дамаск:

"Преговорите ни с Русия продължават. Очакваме от нея да изпълни ангажиментите си и да сложи край на атаките от страна на режима на Асад и той да се изтегли зад границите, договорени в Сочи. Не търсим конфронтация с Русия. Искаме само режимът да спре с кръвопролитията и по този начин да се предотврати радикализация и миграция".

Съобщава, се, че турската армия е свалила два бойни самолета на сирийските правителствени сили в провинция Идлиб. Според сирийската агенция САНА пилотите са катапултирали и не са пострадали.

Преди това същата агенция съобщи, че сирийската армия е свалила турски безпилотен самолет край град Саракиб в района на Идлиб. Информацията не беше потвърдена от турски източници.

Според сирийската обсерватория за човешки права 26 сирийски войници са били убити при удари с турски безпилотни самолети.

Вчера изтече крайният срок, даден от турския президент Реджеп Ердоган на Дамаск да се изтегли зад турските наблюдателни пунктове, създадени след сделката между Анкара и Москва през 2018-а в Сочи.

Ердоган поиска Русия да не се меси в Идлиб, за да се изправи Турция "лице в лице" с режима в Сирия.

Кремъл съобщи, че руският президент Владимир Путин ще се срещне с Ердоган в четвъртък или петък следващата седмица.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 27 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания