Отидете към основна версия

1 898 22

Тръмп очаква още намаляване на петрола

  • сащ-
  • опек-
  • петрол

Той смята, че добивът може да бъде ограничен с 20 млн. барела

Снимка: БГНЕС/EPA

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в понеделник, че групата на петролните производители "ОПЕК +" се стреми да намали добивите си с 20 милиона барела на ден, удвоявайки официално договорените 10 млн. барела, съобщи БНР.

"След като участвах в преговорите, меко казано, представителите на "ОПЕК +" искат да намалят производството си с 20 млн. барела на ден, а не с 10 млн. барела, както официално се отчита", написа Тръмп в Туитър.

"Ако се случи нещо близко до това, и Светът се завърне към бизнеса след бедствието Covid 19, енергийната индустрия отново ще бъде силна далеч по-бързо, отколкото се очакваше досега. Благодаря на всички, които работиха с мен по възстановяването на този много голям бизнес, по-специално на Русия и Саудитска Арабия", допълни той.

Разсъжденията му са факт, след като в неделя групата, състояща се от Организацията на страните износители на петрол, Русия и други страни, заяви, че се е съгласила да намали производството с 9,7 милиона барела на ден през месеците май и юни.

Междувременно министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман заяви, че Рияд е подготвен за повече намаления на производството на петрол през юни, ако е необходимо това и ако другите производители декларират подобни мерки.

Той разкри също така , че група на най-развитите държави в света Г-20 се е съгласила да намали доставките с общо 3,7 млн. барела на ден.

Принц Абдулазиз изчисли, че общите съкращения, споделени между ОПЕК и нейните съюзници ("ОПЕК +"), страните членки на Г-20 и покупките на петрол за попълване на стратегическите резерви с около 200 млн. барела през следващите няколко месеца ще възлязат на 19,5 млн. барела дневно.

В допълнение саудитският министър на петрола добави, че след изтичането на сделката в рамките на "ОПЕК +" кралството няма да отлага плановете да увеличи капацитета си за добив на петрол до 13 млн. барела на ден.

Коментарите допринесоха за нов опит за поскъпване на петрола, като фючърсите на петрола брент нарастват с близо 2% към $32 за барел, докато тези на американския лек суров петрол - с около 4% към $23,65 за барел.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.

Свързани новини