Отидете към основна версия

1 692 9

Възможна ли е сделка в ЕС за икономическите стимули

  • джузепе конте-
  • италия-
  • ес-
  • коронавирус-
  • ковид-19

Италианският премиер Джузепе Конте заяви, че не вярва, че лидерите на Европейския съюз ще постигнат окончателно решение

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Италианският премиер Джузепе Конте заяви, че не вярва, че лидерите на Европейския съюз ще постигнат окончателно решение за това как да се помогне на икономиките на блока да се възстановят от коронавирусната криза, когато те проведат планираната за четвъртък (23 април) видеоконференция, съобщава Ройтерс.

Говорейки пред Сената на Италия, Конте каза, че бъдещето на ЕС зависи от това да намери достатъчно общи ресурси за справяне с кризата, като в същото време той приветства последните предложения от страна на Франция и Испания.

"Не вярвам, че предстоящата среща на 27-те лидери ще намери окончателно решение, но ще направя всичко, за да се гарантира, че на срещата ще бъде изразен ясен политически път в единствената разумна посока", посочи Джузепе Конте.

Той добави, че Италия няма да наложи вето върху използването на спасителния фонд на еврозоната, Европейският механизъм за стабилност (ЕМС), тъй като други страни, включително Испания, заявиха, че се интересуват от използването на средства от ЕМС, но той отново подчерта, че не гледа на този фонд като полезен финансов инструмент за Италия.

В същото време Конте посочи, че италианското правителство работи върху нов стимулиращ икономически пакет на стойност най-малко 50 милиарда евро за смекчаване на въздействието на коронавирусната криза.

Мерките ще бъдат представени преди края на месеца, посочи Конте пред Сената.

През миналия месец италианската управляваща коалиция одобри първоначален пакет от 25 милиарда евро, за да помогне на икономиката да се справи с епидемията от коронавирус.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: