Отидете към основна версия

8 833 42

Руски въпрос пред Босна и Херцеговина

  • босна и херцеговина-
  • въпрос-
  • русия

Различни мнения в президентството

Снимка: БГНЕС/EPA

Решението за недопускане на представителите на руските военни в Босна и Херцеговина показва политизиране на темата. Това заяви членът на тристранното президентство в страната Милорад Додик, цитиран от РИА Новости.

Правителството на Босна и Херцеговина реши да не допуска руските военни на своя територия. Експертите чакаха на границата на страната.

Те трябваше да помогнат на медицинските екипи там. Руските представители бяха поканени от ръководителя на Камарата на народите Драган Чович.

Представителят на босненците в президентството Шефик Джаферович заяви, че страната сама може да се справи със ситуацията. Додик е представител на сърбите и е известен със своите проруски идеи.

Според него решението на Джаферович показва настроенията срещу руското правителство сред босненските политици, които са подкрепяни отвън. Додик заяви, че руските експерти е трябвало да работят в Сараево.

Очаква се и мнението на представителя на хърватите Желко Комшич, който не е обявил позиция.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 24 гласа.

Свързани новини

  • Русия иска преговори с Чехия за паметниците

    Руското външно министерство планира преговори с представители на Чехия, съобщи ТАСС. Представителите на Русия ще търсят разговори за паметниците на ...
    04.05.2020
    2 302
    34
  • Русия направи Сърбия 10 пъти по-силна

    Държавният глава на Сърбия Александър Вучич отправи благодарност към руското правителство, съобщи B92. Президентът заяви, че страната му е получава ...
    02.05.2020
    20 164
    128
  • Босна не пусна руски военни

    Министърът на сигурността на Босна и Херцеговина Фахрудин Радончич не даде разрешение на руските военни специалисти да влязат в страната, където преди ...
    02.05.2020
    8 108
    58