Last news in Fakti

4 Май, 2020 14:26 2 300 34

Русия иска преговори с Чехия за паметниците

  • русия-
  • паметници-
  • чехия

Предложение от руското външно министерство

Русия иска преговори с Чехия за паметниците - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Руското външно министерство планира преговори с представители на Чехия, съобщи ТАСС.

Представителите на Русия ще търсят разговори за паметниците на територията на Чехия. Идеята за преговорите беше обявена от съобщение на външното руско министерство.

През миналата седмица чешкото правителство демонтира паметник на маршал Иван Конев. Очаква се той да бъде преместен в исторически музей.

Русия разглежда това като неправомерно премахване на символ на руското историческо наследство. Руското правителство призова представителите на Чехия да използват двустранен диалог за защита на руските паметници.

Оттам поясняват, че това затруднява двустранните отношения. Говори се за двустранен договор, който предвижда за руските паметници.

Правителството на Чехия подготвя отговор.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Юнак

    41 23 Отговор
    И преместване в музей пак ще бъде реверанс към Русия. Аз бих ги напрпавил на тенджери и тигани, белким да име някаква полза от тях, а с камъка бих си направил плочки за градината.

    Коментиран от #3, #22, #28, #32

  • 2 СПЕЦПИДARAZ

    7 8 Отговор
    Що просто не ги остъклят ?
  • 3 Ердо

    11 26 Отговор

    До коментар #1 от "Юнак":

    А да те прекръстят на Исмаил би ли искал ?

    Коментиран от #12

  • 4 jorj

    23 14 Отговор
    Абсолютно НЕ!!!!!! ТОВА Е ВСЕ ЕДНО ДА СЕ ПАЗАРИТЕ С КРАДЦИТЕ ОБРАЛИ ДОМА ВИ И ОСТАВИЛИ НИШАН, ТА ДА СЕ ЗНАЕ КОЙ Е И ДА СИ ИМАТЕ ЕДНО НА УМ, С КОГО СИ ИМАТЕ РАБОТА!!!!! НАГЛЕЦИТЕ ИСКАТ ДА СИ ПАЗИТЕ НИШАНА !!!!!!!!

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Според мен.

    15 11 Отговор
    Ако руснаците искат да има техни паметници в чужди държави, те трябва да плащат поддръжката за тях.
    Това е справедливо, ако не искат, сори май френд.

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 кажи де

    16 18 Отговор

    До коментар #7 от "Според мен.":

    А ми какво се чудим. Ние нашите си паметници рушим че чуждите ли .
    Бб защо не отиде да махне паметника на загиналите краварите дето бомбиха София ?
    Хем ни трепаха , хем паметник им вдигнахме.

    Коментиран от #31

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 до автора

    12 1 Отговор
    Господин Стойчев - какъв лаф да вържем тука като триеш коментарите ? До сега нито един нямаше с обида .
    Губи се смисъла на диалога , а нали заради това висим тука.
  • 12 Руска гражданка (русофил)

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "Ердо":

    На Альоша ще се прекръсти
  • 13 Истината

    20 11 Отговор
    Защо навсякъде в бившият соцлагер има проблеми с паметниците на руските окупатори? Задайте си въпроса защо в страните от Запада няма подобен проблем с паметниците на американската или английската армии. Защото просто няма подобни гигантски монументи в централната част на градовете, които да символизират тяхната доминация. Има паметници в гробищата, където са погребани техните загинали войници. Единствено руските монументи са тези, които са поставени за да покажат, кой господства над окупираните някога страни. Затова е естествен стремежа към тяхното премахване.

    Коментиран от #15

  • 14 Българин

    11 4 Отговор
    Твърдо НЕ! Европа не преговаря с терористи. Тулупа Каракачанов да праща ефовете като пристигнат в защита на Чехия
  • 15 Да ама Не

    11 12 Отговор

    До коментар #13 от "Истината":

    Глупаво и първично мнение-написано с по-голям плам и от комсомолците...Паметниците пазят историята и са почит към загиналите.В Финландия има паметник на Ленин в цял ръст-и никой не го маха само защото трябва да е угоден на сегашната политическа конюктура.Във Виена в трети район( почти центъра) има паметник-ансамбъл на Червената Армия на който дори Сталин е изобразен-без проблем...В Румъния,Словакия,Унгария и т.н...също има паметници на съветските войници-но там няма комплексари да се постилат в името на днешната политкорекност и да се правят по-святи и от Бога.Реално това си е просто политическа игра,в която някой си е решил да се покаже демократ-либерал от виша класа-нищо друго-просто защото в днешно време да си русофоб е смятано за модерно и се поощрява от американците.Историята трябва да се пази и помни-иначе се повтаря...-схващаш ли..?

    Коментиран от #19, #33

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Николова

    14 8 Отговор

    До коментар #15 от "Да ама Не":

    Това означава ли, че паметниците на съветският окупатор трябва да са безброй, някъде и с такива размери, че да засенчват всякаква друга история? Всичко ли трябва да се върти само около Червената армия? И можеш ли да правиш разлика, между паметници наложени от окупатора и такива издигнати в знак на признателност?

    Коментиран от #23

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Политолог

    10 5 Отговор
    През 1969 г. когато СССР с танкове окупира Чехословакия да задуши Пражката пролет за демокрация, Москва не поиска преговори. Направо през границата си окупира Чехословакия. Не ви обичат в Чехия!
    Москва, кажете поне една държава в Европа, която да ви обичат, да имат топли чувства и благодарности?

    Коментиран от #24, #29

  • 22 Бат САЛИ

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "Юнак":

    При някой ЮНАК ЗНАЧИ ЛА🤔НО, И СЕ ОТНАСЯ ЗА ТЕБ ЦЪР🐷УЛ НЕЩАВЕН
  • 23 Бат САЛИ

    2 5 Отговор

    До коментар #19 от "Николова":

    Много зле за теб Николова, или много тъпа или много зсдръстена

    Коментиран от #25

  • 24 Бат САЛИ

    2 3 Отговор

    До коментар #21 от "Политолог":

    Ти си политолог, колкото ЗАДНИКА МИ Е ПРОФЕСОР
  • 25 Николова

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "Бат САЛИ":

    Бат Сандали, изгубил си се в превода. Демек загубен! Ти поне разбираш ли си какво роди, или мешерето требва да го тълкува?
  • 26 И от България

    5 4 Отговор
    да си вземат проклетото историческо наследство и да си го наредят в Русия. Имаме много по-богата история от тях и нямаме толкова наши исторически паметници, колкото комунетата надрискаха руски във всеки български град и село.
  • 27 Шекспир 1

    3 2 Отговор
    Простаци,нали войските на маршал Конев освобождават Прага от яростно съпротивляващите се германци,които 7 години преди това погълнаха Чехия като топъл хляб.С любезното съучастие на Англия и Франция.Да не забравяме,че всеки трети механик водач на немски танк през Втората св.в. е бил чех,доброволно.И те са като нашите Соломон Пасита,Васко Дановци и тем подобни боклуци-атлантици,най големите врагове на православието.Да не забравяме и напътствието на гуруто им Збигнев Бзежински:"След падането на Берлинската стена пред нас остана само един враг-православието."Това би трябвало да знае и Премиера,като целува ръка на Патриарха,ама кой да чете....
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Бедняк

    3 2 Отговор
    Къде ви е демокрацията СЕГА? Паметниците пречат на елементарните хора.Виждате какво правят талибаните, създадени от Демократите-янки. Разрушават паметници на човешката цивилизация. Всяко нещо си има своето значение направено от хората. То става история независимо от тълкуването на този или онзи.

    Коментиран от #34

  • 31 Роко

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "кажи де":

    Що да го маха краварите по е са загинали нормално е пред посолството им да има малък паметник в почит на загиналите. Виж не нормално е в центъра на София да има огромен паметник на армия която не е загубила на наша територия НИТО ЕДИН войник (освен няколкото които са разтреляли за мародерство и изнасилвания и няколко човека отровили се след кражба на промишлен спирт)
  • 32 Gagarin

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Юнак":

    Просто жалък фашист
  • 33 Роко

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Да ама Не":

    Паметника на Ленин във Финландия е издигнат от благодарните финландци към човека унищожил Руската империя и освободил ги от руско робство та за това си стой. Виж там паметник на Сталин няма и не може да има. Във Виена мемориалния комплекс е издигнат в памет на загиналите за свободата на Австрия червеноармейци (Сталин не е направил нищо лошо на Австрия и няма никакъв проблем да има негов паметник там). Нормално е да почиташ загиналите дори да не харесваш тяхната идеология и единствените които го оспорвате сте неонацистите и рашистите (то всъщност между двете няма голяма разлика) стига да не става въпрос за вашите паметници както в случая
  • 34 Роко

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "Бедняк":

    Единствената държава в света подържаща дипломатически отношения с Талибаните е Русия.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания